Film

04. 06. 2019

dvorana Katedrala

look&roll: FILM – RAZNOLIKOST – ENAKOST!

kratki filmi s podnapisi za gluhe in zvočnim opisom za slepe osebe v slovenščini (82 min)

Kino Šiška v sodelovanju s FeKK festivalom kratkega filma v Ljubljani organizira projekcijo kratkih filmov na temo oviranosti. Že drugič gostimo švicarski filmski festival look&roll, ki bo tukajšnjemu občinstvu predstavil nov izbor najboljših kratkih filmov o življenju oseb z različnimi oviranostmi in potrebami. Z dogodkom želimo soustvarjati nov pogled na kratki film, dostopno kulturo in družbo prihodnosti, s premislekom o drugačnosti, socialni vključenosti in enakopravnosti.

Program šestih kratkih filmov vključuje tako dokumentarne pristope kot igrane in eksperimentalne filme, ki na različne načine raziskujejo in pripovedujejo o življenju ter ljudeh z motnjami v duševnem razvoju, slepoto, motnjami avtističnega spektra in nevrološkimi motnjami.

Po projekciji bomo nekaj besed o festivalu in predvajanih filmih spregovorili s snovalcem in umetniškim vodjo festivala look&roll Gerhardom Protschko in programsko-svetovalno sodelavko festivala Gabi Rechsteiner. Pogovor bo potekal v angleščini in nemščini s sprotnim prevajanjem v slovenščino, spremljal pa ga bo tolmač za slovenski znakovni jezik. Vsi predvajani filmi bodo opremljeni s podnapisi za gluhe in naglušne osebe ter avdiodeskripcijo za slepe in slabovidne osebe v slovenskem jeziku.

DOSTOP ZA GIBALNO IN SENZORNO OVIRANE OSEBE:

Projekcija bo potekala v dvorani Katedrala v prvem nadstropju Kina Šiška. Gibalno oviranim je za dostop v prvo nadstropje na voljo dvigalo, vstop v dvorano pa je mogoč po klančini. V dvorani je nameščena slušna zanka za gluhe in naglušne osebe. Slepe in slabovidne osebe do objekta na avtobusnih postajališčih usmerjajo taktilne table v Braillovi pisavi. Taktilne in tlorisne table so nameščene tudi v sami zgradbi. Za dodatne informacije o dostopu lahko pišete na: rok.avbar@kinosiska.si. Prosimo za predhodno najavo večjih skupin.

TRAJANJE DOGODKA:

Dolžina projekcije: 82 minut
Pogovor po projekciji: 20 minut

PROGRAM

Povsem normalno
Perfectly Normal, ZDA, 2016, dokumentarni, 11 minut
Režija: Joris Debeij

Jordan je moški srednjih let z Aspergerjevim sindromom, ki prebiva v Los Angelesu. Redna služba in partnerica Toni, ki prav tako živi z oviranostmi, dajeta njegovemu življenju stabilnost. Čeprav pogosto ponikne v odsotnost in kaos namišljenega sveta, se je s trudom naučil sprejemati zavestne odločitve, ki mu pomagajo ostati na trdnih tleh. Energično zagovarja, da ni oviran, temveč z oviranostmi živi. Prav tako verjame, da prav nihče ni povsem normalen.

237 let
237 de ani, Romunija/Francija, 2015, igrani, 22 minut
Režija: Ioana Mischie

V odročni romunski vasi prav vsi prebivalci goljufajo državo in prejemajo prispevke za invalidnino. Panika nastopi, ko izvedo, da na preiskavo prihaja vladna agencija. Cela vas se hektično pripravlja na obisk inšpektorjev, ki jih suvereno skorajda uspejo pretentati. Film je čudovita komična farsa s tragičnimi trenutki resničnosti.

Bitka
The Battle, Nova Zelandija, 2015, plesni film, 3 min
Režija: Sophie Hexter, Poppy Walker

Kayah Guenther, mlad umetnik, rojen s trisomijo 21, se bori najti svoj prostor v svetu. Svojo zgodbo pripoveduje skozi ples in strast do giba. Na njegovi umetniški poti ga podpira tudi svetovno znani koreograf Gavin Webber. Film Bitka je stiliziran in evokativen portret, opremljen z originalno glasbeno podlago, ki raziskuje temeljne teme identitete, moči, strasti in obupa.

Nevidno
Láthatatlanul, Madžarska, 2017, igrani, 32 min
Režija: Áron Szentpéteri

Balasz je slep in dela kot vodič slepe izkušnje obiska razstave za videče. Na enem od vodstev spozna Anno. Medtem ko njenega fanta zanima predvsem lastna kariera, se Anna in Balasz spoznavata. V filmu sledimo, kako se zbližujeta in oddaljujeta drug od drugega. Vedno znova prestopata zabrisane meje, ki obstajajo med ljudmi in so nam vsem, ne le slepim osebam, nevidne.

Thea
Norveška, 2016, dokumentarno-eksperimentalni, 14 min
Režija: Halvor Nitteberg

Kratek dokumentarni film, ki temelji na fotografiji in glasu, o norvežanski deklici, ki svojo zgodbo pripoveduje skromno in iskreno. Thea je mlado dekle z epilepsijo iz Otte, ki ima rada svojo družino, prijateljice in šale. Film sledi njeni lastni pripovedi v nežnem, meditativnem in jasnem tempu.

Vstop prost.

Organizacija: Kino Šiška in FeKK festival kratkega filma v Ljubljani. Projekt sta omogočila Veleposlaništvo Švice v Republiki Sloveniji in Roche.

Predvaja se…