Glasba

31. 03. 2017

Kino Šiška

LISA HANNIGAN

+ Saint Sister + Daniel Vezoja

Edinstvena irska kantavtorica Lisa Hannigan, nekdanji misteriozni spremljevalni angelski glas Damiena Ricea, končno prihaja v Slovenijo! Po prvencu Sea Sew, ki ji je med drugim navrgel kandidaturo za nagrado mercury, in čislanem albumu Passenger je lansko leto v sodelovanju s kitaristom The National Aaronom Dessnerjem posnela novi album At Swim, ki ga bo v živo predstavila s celotnim spremljevalnim bendom.

Liso Hannigan smo najprej opazili kot nekoliko skrivnostno pojavo, ki je s svojim angelskim glasom ubrano pela ob zvezdniškem folk rockerju Damienu Riceu. Skupaj sta nastopala sedem let, a šele z njenim samostojnim prvencem Sea Sew leta 2008 se je javnost zavedela celotnega razpona njenih sposobnosti. Radosten samoizdan kalejdoskop ljubezenskih pesmi, žalostink, mornarskih napevov in zvončkov, z naslovnico, ki jo je glasbenica ročno izvezla, se je izkazal za neverjetno uspešnico – na Irskem je bil nominiran za nagrado choice, v Veliki Britaniji pa za mercury. Navdušen odziv je Hannigan dal samozavest za raziskovanje globljih, temačnejših čustev. Leta 2011 izdan Passenger se je osredotočil na bolečino odhoda in občutek odmaknjenosti zaradi življenja v stalnem gibanju. Medtem ko se Sea Saw prijetno pozibava na valovih, bi lahko rekli, da Passenger raziskuje podtone strasti in srčne bolečine pod gladino.

Po vrnitvi z dvoletne turneje albuma Passenger in začetku ustvarjanja novega studijskega izdelka v novem domu je Hannigan izkusila odtujenost, lastno londonskemu megapolisu. Navajena preigravanja glasbenih idej s kolegi se je znašla v začaranem krogu, ki ga je na srečo prekinilo sporočilo Aarona Dessnerja, kitarista zasedbe The National: “Hej, če bi kdaj želela sodelovati …” Odgovor se je ponujal sam po sebi in po nekaj mesecih idejnih viharjenj je nastopilo snemanje. Od izida avgusta 2016 je album naletel na odobravanje tako kritikov kot obiskovalcev koncertov – Guardian je pohvalil “osupljivo lepe pesmi s tiho silnimi podtoni”, The Telegraph pa je ploščo opisal kot “pretanjeno in prosojno, a nabito s čustvi”, glas Hannigan pa označil za “neverjetno glasbilo, ki z mehkobo in intimnostjo črpa tako iz opere kot iz folka”.

 

Saint Sister je leta 2014 nastal projekt Irk Morgan MacIntyre in Gemme Doherty, ki iz tradicionalne keltske harfne glasbe, folka šestdesetih let prejšnjega stoletja in elektronskega popa ustvarja t. i. “atmosfolk” – zmes čutnih vokalnih harmonij, sanjavih sintov in elektroakustične harfe. S svojimi skladbami sta navdušili tako domače kot mednarodne kritike, prepričali pa sta tudi Willa Butlerja (Arcade Fire), za katerega sta občinstvo ogrevali že na začetku glasbene poti.

 

Daniel Vezoja je singer-songwriter, ki prihaja iz Brežic. Decembra 2016 je izdal prvi solo album Where the Light Resides, ki je bil pri kritikih odlično sprejet. Album sta najavila singla ‘I Hope The Wind Knows (feat. Joanna Marie)’ in ‘Suzanna Smiling’. Tokrat se bo v Kinu Šiška predstavil s polno zasedbo.

Danielova samostojna glasbena pot se je začela pred približno tremi leti, ko je po razpadu bivše skupine TrainStation pričel s solo akustičnim projektom. Takrat se je še bolj posvetil svoji prvi ljubezni – songwritingu. V javnosti je sam prvič nastopil na večeru odprtega mikrofona v Dublinu. Tam se je zaljubil v lokalno glasbeno sceno in se vračal, kolikor je bilo to mogoče. Na ta način je prišel v stik s priznanim irskim producentom Gavinom Glassom, s katerim je kasneje v studiu Orphan Recording posnel svoj prvenec. Od izdaje prvega singla ‘I Hope The Wind Knows’ je veliko nastopal – med drugim tudi pred Damienom Juradom in Lolo Marsh v Kinu Šiška, na festivalih Lent (Jurčkov oder) in MENT Ljubljana, pred Dillon v A38 v Budimpešti, na beograjskem festivalu Indirekt, na Ferrara Art Festival v Italiji ter na dublinskem festivalu Canalaphonic.

Zasedba:

Daniel Vezoja – vokal, kitara
Dejan Slak – Wurlitzer, orgle
Martin Koncilija – kontrabas
Borut Perše – električna kitara
Tjaša Bizjak – violina

Organizacija: Kino Šiška.


Podprto s strani
 Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…