Vizualna umetnost

22. 02. 2016 - 20. 03. 2016

Lea Vučko in Hana Jesih: Dialog

ZINE VITRINE RAZSTAVA Zgodba Dialoga se je pričela poleti 2015, ko sta se Hana Jesih in Lea Vučko začeli spoznavati preko risbe. Gre za obeleževanje dogodkov in občutkov preko ilustracij, pri čemer je razvidna sorodnost likovnega izražanja in ključna sproščenost potez. Njuna komunikacija izmenično poteka preko elektronske pošte, s fotografiranimi obeležki iz skicirk. Kot zaključena

ZINE VITRINE RAZSTAVA

Zgodba Dialoga se je pričela poleti 2015, ko sta se Hana Jesih in Lea Vučko začeli spoznavati preko risbe. Gre za obeleževanje dogodkov in občutkov preko ilustracij, pri čemer je razvidna sorodnost likovnega izražanja in ključna sproščenost potez. Njuna komunikacija izmenično poteka preko elektronske pošte, s fotografiranimi obeležki iz skicirk. Kot zaključena celota so ilustracije fizično povezane v obliki zina.

Na razstavi bodo predstavljeni trije zini (poletni, jesenski in zimski), ki se nanašajo na letni čas nastanka risb in korespondence avtoric. Vsi trije so zasnovani po principu dialoga in so med seboj sosledno povezani, saj se dialog ne preneha, temveč nadaljuje v naslednjem zinu.

Prvi izmed trojice zinov, poletni Dialog, je zmagal na lanskoletnem ZINE VITRINE natečaju Poletje v organizaciji Kina Šiška.

“Dialog je igriv preplet risbe in besede, kjer bogata in mestoma skicozna ilustracija deluje kot samostojna pripoved, besedilo pa v spremljavi razkriva iskrenost prijateljskega dopisovanja. Gre za poletno dnevniško elektronsko korespondenco in izmenjavo doživetih ilustracij dveh prijateljic, ki se zaokroži v enovit celostni izgled preprostega flomastra in kulija. Zabavno ter prisrčno spoznavanje sočloveka in deljenje majhnih utrinkov dneva (remi, gobarjenje in čuvanje satanskega mačka) poustvarja občutek melanholične minljivosti, a tudi tople in prijetne nedolžnosti poletja. Zine je mini izsek iz intime dveh oseb, zato se tudi pripoved konča kot nezaključena zgodba spoznavanja z zadnjim zapisom, to je novico o obisku 3D filma z nazornim seks prizorom.” (Lara Plavčak, obrazložitev žirije)


Lea Vu
čko (1991) je absolventka magistrskega študija ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Diplomirala je na študijski smeri ilustracija leta 2013 z delom Ljubljana na eks (oblikovanje namizne družabne igre). Deluje na področju grafičnega oblikovanja, ilustracije in animacije. Trenutno svoj čas posveča ustvarjanju dveh otroških slikanic ter pripravi magistrske naloge na področju animacije.

Hana Jesih (1990) zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Opravila je študijski izmenjavi na Visoki šoli za grafiko in knjižno oblikovanje v Leipzigu ter na varšavski Akademiji likovne umetnosti. Diplomirala je leta 2013 z delom Tujec (oblikovanje knjige), za katerega je prejela tudi nagrado ALUO. Deluje na področju grafičnega oblikovanja, ilustracije in animacije. Njeno magistrsko delo, animacija No Exit (2015), se je uvrstilo v tekmovalni študentski program 12. mednarodnega festivala Animateka.

Organizacija Kino Šiška.

Predvaja se…