Glasba

24. 10. 2017

Komuna

sonica series xxi

LAWRENCE ENGLISH

Mojster ambientalnih zvočnih krajin, prepletenih s politično napetostjo današnjega časa.

V zadnjih desetih letih je Avstralec Lawrence English, glasbenik, pisec, založnik in kurator, postal eno vodilnih mednarodnih imen na področju terenskih posnetkov, elektroakustične in ambientalne glasbe. Odlikuje ga izreden smisel za kreiranje ekspresivnih zvočnih krajin, v katerih členi našo percepcijo zvoka in prostora ter nas pelje v samo srčiko zvoka, ki ga pojmuje skozi politiko poslušanja. Dela in nastopa po vsem svetu, od Antarktike do Japonske. Njegovi posnetki odražajo oseben pristop, ki ga zaznamuje izpiljena tehnika in subtilno sledenje premenam zvoka.

Je lastnik založbe Room40, ki je izdala nekaj najboljših ambientalnih albumov vseh časov, npr. Keitha Fullertona Whitmana in Tima Heckerja. Sodeloval je z vodilnimi imeni na področju elektroakustične glasbe in zvočne umetnosti, z ustvarjalci, kot so DJ Olive, David Toop, Stephan Vitiello, Akio Suzuki, Liz Harris (Grouper) in Francisco Lopez.

Za svoj letošnji album Cruel Optimism pravi, da je protest proti begunski krizi, Donaldu Trumpu, uporabi zvočnih orožij in vsemu, kar nam napoveduje prihodnost, h končnemu izdelku pa so med drugim pomembno prispevali nekdanji član gromke zasedbe Swans Thor Harris in dve tretjini dragulja improvizirane godbe, tria The Necks.

Zaradi svetlobnih učinkov epileptikom obisk dogodka odsvetujemo.

Organizacija: MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti v koprodukciji s Kinom Šiška.

Predvaja se…