Glasba

03. 03. 2015

LAMB (VB) + Bowrain (SLO)

Z novim albumom “Backspace Unwind” se ponovno v soorganizaciji Kina Šiška in ŠKUC Buba vrača kultni angleški trip-hop duo LAMB! Dvajset let je dolga doba, da bi človek ustvarjal glasbo, kakršno ljudje hočejo poslušati. Je pa tudi obdobje, v katerem bi marsikateri glasbenik izčrpal svojo ustvarjalnost in pustil, da usahne. Na srečo se to ni zgodilo z

Z novim albumom “Backspace Unwind” se ponovno v soorganizaciji Kina Šiška in ŠKUC Buba vrača kultni angleški trip-hop duo LAMB!

Dvajset let je dolga doba, da bi človek ustvarjal glasbo, kakršno ljudje hočejo poslušati. Je pa tudi obdobje, v katerem bi marsikateri glasbenik izčrpal svojo ustvarjalnost in pustil, da usahne. Na srečo se to ni zgodilo z Lamb. Izid njunega šestega albuma prinaša še en pladenj izvrstne elektronike, ki zveni sveže in sodobno, hkrati pa še vedno pri vsakem komadu ohranja njuno edinstveno čarobno sintetizatorsko preobleko.

Album je večinoma nastal v studiu Andyja Barlowa, ki se zaradi panoramskega razgleda po parku South Downs imenuje »The Lookout«, enak občutek prostornosti in krajinskosti pa je skozinskoz prisoten na albumu. Poleg tega nesporno zaznamo prisotnost dveh umetnikov, ki se v svoji koži počutita kot doma in jima je udobno delati drug z drugim, zato sta sposobna eksperimentirati, tako v smislu produkcije kot Lou Rhodes tudi pri prenosa glasu in besedil na povsem nov teritorij.

Čeprav je duo Lamb nastal v Manchestru, se ju pogosteje povezuje z bristolskim trip-hop zvokom, ki je bil popularen v devetdesetih. Poleg trip hopa je njun glasbeni slog posebna mešanica jazza, duba, breaka in drum and bassa, vsebuje pa tudi močne vokale in, posebej v zadnjih delih, nekaj akustičnih vplivov.

Vse od začetka se sprva zdi, da je na albumu prisotna široka raba raztresenih tekstur loopov, kar je v letu 2014 postalo sinonim za elektronsko glasbo, zato dobimo občutek, da si morda Lamb pač prizadevata ujemati se s strukturo, ki je trenutno tako zelo priljubljena. Vendar pa je dvojica naredila nekaj drugega, saj se navdihujeta pri drugih trenutnih pojavih v glasbi, te pa sta razprla in jih preoblikovala v nekaj, kar je povsem njun izdelek.

Protagonista:

Lou Rhodes

Andy Barlow

Albumi:

Lamb (Mercury, 1996)

Fear Of Fours (Mercury, 1999)

What Sound (Mercury, 2001)

Between Darkness And Wonder (Mercury, 2003)

5 (Strata Music, 2011)

Backspace Unwind (Strata Music, 2014)

Splet:
http://lambofficial.com
https://www.facebook.com/LambOfficial

Bowrain

Bowrain je umetniško ime slovenskega producenta, skladatelja in pianista Tineta Grgureviča. Leta 2014 je na svojem domu v Amsterdamu posnel prvenec Far Out. Izhajajoč iz jazza se tako elektronike kot klavirja loteva na svež način in ob tem združuje vplive, ne da bi žrtvoval dušo ali občutek. Poleg lastnih del sklada tudi glasbo za videoposnetke, instalacije in performanse. Na koncertu v Kino Šiška se bosta Bowrainu na odru pridružila glasbenika Mario Babojelić in Lili Kongo.

Preden se je Grgurevič posvetil elektronski glasbi, je bil aktiven kot jazz pianist in skladatelj. Na njegovem prvem jazz albumu Balcan Flavour, ki ga je posnel leta 2009 v Philadelphii, so sodelovali slavna glasbenika John Swana in Anwar Marshall ter producent Jim Hamilton. Grgurevič je svoj drugi jazz album Images of Reality (2009) uspešno predstavil na Blues’n Jazz Festivalu v Luksemburgu. Med njegovimi najbolj znanimi jazz deli je dialog klavirja in govora Duet with Slavoj Žižek (2010).

Leta 2012 je pod psevdonimom Bowrain začel izvajati elektronsko glasbo. Leta 2014 je s pomočjo prijatelja in producentskega kolega Nikosa Kandarakisa posnel svoj debitantski album Far Out. Bowrain na koncertih igra sam ali s pomočjo koncertnih glasbenikov. Otvarjal je že koncerte za glasbenike, kot so Garden City Movement in Jessy Lanza.

Poleg lastnih kompozicij Grgurevič sklada glasbo za umetniške instalacije, performanse in videoposnetke, sodeloval je že z umetniki, kot so Meta Grgurevič, Jaša Mrevlje Pollak in Lisa Vereertbrugghen. Svoja dela je izvajal v Moderni galeriji in Galeriji Škuc v Ljubljani, v gledališču Het Veem in centru Melkweg v Amsterdamu, na Grafičnem bienalu v Ljubljani in v Uferstudios v Berlinu. Nazadnje je dobil naročilo za slovenski paviljon na Beneškem bienalu 2015.

»BOWRAIN aka Tine Grgurevič ustvarja brezžanrsko elektronsko glasbo, v kateri se dotika tradicije moderne klasične glasbe in jazza, vendar se nikoli res ne ustali v določenem zvoku. Ne glede na to, ali piše za plesne predstave ali igra jazz klavir ob loopih govora pop-marksistične legende Slavoja Žižka, ko ta filozofira o ideologiji, BOWRAINA ni strah eksperimentiranja.«
-Subbacultcha, Amsterdam

Splet:
https://www.facebook.com/bowrainsound
https://twitter.com/bowrainsound
https://soundcloud.com/tinegrgurevic

Organizacija: Kino Šiška in ŠKUC-Buba / www.bubabooking.siwww.skuc.org

Predvaja se…