Glasba

07. 11. 2019

dvorana Katedrala

LAJKÓ FÉLIX & BAND

Vražji madžarski violinist in citrar Félix Lajkó nas je nazadnje navdušil leta 2015 s svojim kvartetom, na svoj tretji obisk Šiške pa prihaja s svojo novo zasedbo petih izkušenih glasbenikov in improvizatorjev. Kaj nam bo večkrat nagrajeni “vojvodinski Paganini” pripravil tokrat, ve samo on, zagotovo pa nam ne uide žanrsko neopredeljiv vihar impulzivnosti, virtuoznega talenta in neverjetnega občutka za spajanje, izvajanje in predajanje različnih glasbenih tokov.

V Bački Topoli rojeni virtuoz Félix Lajkó s svojo glasbo že od mladih nog povezuje svoji domovini, Srbijo in Madžarsko. Svoje glasbilo, naj gre za violino ali citre, uporablja kot posrednika med sabo in preostalim svetom, njegova glasba pa odraža občutljivost in raznolikost inštrumenta, ki ob avtorjevih izjemnih improvizacijskih in skladateljskih sposobnostih zažari v vsej svoji polnosti. Cenjeni glasbenik, ki lahko med privržence šteje tudi znamenitega Warrena Ellisa (Dirty Three, Nick Cave and the Bad Seeds), je tekom svoje četrt stoletja dolge kariere sodeloval že z nešteto znanimi izvajalci, od simfoničnih orkestrov do romunskega zvezdniškega violinista Alexandra Balanescuja in samosvojega jazz bobnarja Jojoja Mayerja, med najnovejše uspehe pa šteje skupni album VOŁOSI z istoimensko poljsko zasedbo, ki je posegel po vrhovih mednarodnih lestvic globalnih godb – tako kot že marsikatera Lajkóva prejšnja izdaja.

Lajkó bo Šiško tokrat obiskal tretjič, a prvič s svojim petčlanskim bendom, zato se že veselimo nove izkušnje oziroma novega obraza tega vrhunskega glasbenika. Ob boku mu bodo stali József Barcza-Horváth na kontrabasu, Attila Sidó na kitari, Endre Kertész na čelu, Tamás Czriják na bobnih in János Mazura na tubi, ki bodo skrbeli za doživeto glasbeno zmes klasične glasbe, jazza, temačnega folka, punka, sentimentalnega metala, klezmerja in romske glasbe, ki bo po najbolj prestižnih koncertnih dvoranah na svetu začarala še našo Katedralo.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…