Film

22. 06. 2014

KRESNIK: OGNJENO IZROČILO (premiera), dodatna projekcija ob 21.45

Kratek film Kresnik: Ognjeno izročilo v režiji Davida Sipoša se po uspešni Kickstarter kampanji 22. junija v Centru urbane kulture Kino Šiška prvič predstavlja javnosti V mesecu aprilu in deloma maju smo lahko sledili kampanji prvega slovenskega filmskega Kickstarter projekta – Kresnik: Ognjeno izročilo, ki mu je zadani cilj na mednarodni platformi odlično uspel. Poleg

Kratek film Kresnik: Ognjeno izročilo v režiji Davida Sipoša se po uspešni Kickstarter kampanji 22. junija v Centru urbane kulture Kino Šiška prvič predstavlja javnosti

V mesecu aprilu in deloma maju smo lahko sledili kampanji prvega slovenskega filmskega Kickstarter projekta – Kresnik: Ognjeno izročilo, ki mu je zadani cilj na mednarodni platformi odlično uspel. Poleg tega se je film Kresnik: Ognjeno izročilo uveljavil tudi kot projekt, ki mu je uspelo aktivirati prebivalstvo iz Slovenije, saj je postal prvi Kickstarter projekt, ki so ga večinsko podprli slovenski podporniki. V drugi polovici maja se je film uspešno predstavil v sekciji Short Film Corner v okviru filmskega festivala v Cannesu.

22. junija ob 20h bo film Kresnik: Ognjeno izročilo premierno ugledal domačo publiko v Centru urbane kulture Kino Šiška. V misteriozno filmsko vzdušje bo obiskovalce premiere na poseben način popeljalo Gledališče Senzorium v sodelovanju z APZ Tone Tomšič, Majo Keuc in Tomažem Gubenškom. V okviru premiere bo z naslovno pesmijo filma nastopila mlada obetavna pevka Maja Keuc. Po premieri pa bo, kot se za praznik svetlobe spodobi, sledil ognjeni performans ustvarjalcev Cirkusa pri koritu z naslovom Kresnikova igra.

Vstop na premiero je prost. Brezplačne vstopnice si zagotovite z rezervacijo na info@kresnik.net. Vstopnice boste lahko prevzeli na dan dogodka (nedelja, 22.6.) od 17:30 do 19:30 na blagajni Kina Šiške. Po 19:30 rezervacije ne veljajo več. Za ogled premiere je obvezna brezplačna vstopnica. V primeru velikega zanimanja je predvidena dodatna filmska projekcija po premieri.

O filmu Kresnik: Ognjeno izročilo

Film “Kresnik: Ognjeno izročilo” je kratek mladinski film, ki je nastal v režiji mladega režiserja Davida Sipoša in v neodvisni produkciji Haritude Ventures v poletju 2013.  Dogajanje 20-minutnega filma je postavljeno na slovensko podeželje v 70. leta prejšnjega stoletja, zgodba pa govori o treh fantih, ki se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo na raziskovanje bližnjega gozda. Tam najmlajšega med njimi čaka skrivnostna izkušnja pravljičnega sveta vil, vilincev, ognja, pa tudi preizkušnja, v kateri mora dokazati svoj pogum in narediti prvi korak na poti k zrelosti.

Glavne vloge so odigrali mladi naturščiki Cene Skrt, Aljaž Šimunić in Domen Jančič, v vlogi njihovega dedka pa je nastopil legendarni slovenski igralec Dare Valič. Pri filmu je tako pred kot za kamero sodelovalo tudi več kot 100 soustvarjalcev, ki so na tak ali drugačen način priskočili na pomoč tekom 7 dni snemanja.

Film je v prvi vrsti namenjen mladini, saj smo prepričani, da bo s svojo vsebino in vizualno pripovedjo služil kot zanimiv in pomemben doprinos k vsakdanji kulturi naše mlade generacije. Nagovarja jo s temami odraščanja, samostojnosti, prijateljstva, zvestobe, predvsem pa samozavesti in poguma. Skozi žanr fantazije se zgodba ukvarja tudi z motivi slovanske mitologije, s čimer avtorji oživljajo naše skorajda pozabljeno zgodovinsko izročilo ter opozarjajo na izrazito neizkoriščen potencial fantazijskega filma v Sloveniji.

Na premieri sodelujejo

Uvodna akcija

Idejna zasnova in režija: Barbara Pia Jenič

Glasbena priredba: Peter Penko

Izvajalci: Tomaž Gubenšek, Maja Keuc, Gledališče Senzorium, APZ Tone Tomšič

 

Glasbena gostja: Maja Keuc

Zunanji ognjeni performans: Cirkus pri koritu

Moderatorka: Stefania Bojić

Izvršna produkcija: Neža Peterle

Produkcija: Haritude Ventures

Koprodukcija: Kino Šiška

Povezave:

Premiera: http://kinosiska.si/film/kresnik-ognjeno-izrocilo-premiera

Spletna stran: www.kresnik.net

IMDb: www.imdb.com/title/tt3722010/

Facebook: https://www.facebook.com/kresniknet

Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/haritude/kresnik-the-lore-of-fire

Organizacija:  Haritude Ventures v sodelovanju s Kino Šiška.

 

Zaradi velikega zanimanja za ogled prvega slovenskega filmskega Kickstarter projekta Kresnik smo dodali še eno projekcijo, začetek ob 21.45. Rezervacije za to projekcijo niso potrebne.

Predvaja se…