Glasba

24. 05. 2019

dvorana Katedrala

druga godba 2019

KOKOROKO

+ DakhaBrakha + Maarja Nuut & Ruum

Jubilejna 35. Druga godba prinaša šestnajst (16) koncertov izvajalcev iz enajstih (11) držav s štirih (4) celin in bo letos potekala na sedmih koncertnih prizoriščih dveh največjih slovenskih mest. V Kino Šiška prihajajo vse bolj priljubljen londonski soul-afro-beat kolektiv Kokoroko, ukrajinski spevi v poganskih ritmih s slovansko dušo, imenovano DakhaBrakha, glasbena osebnost brez spola iz osrčja Brazilije z Liniker e os Caramelows, ameriška staroselska tradicija, vpeta v eklektično rockovsko kataklizmo virtuoznega kitarista Yonatana Gata, sanjski niz pripovedne baltske folklore z Maarjo Nuut & Ruum in drugi.

Kokoroko je eden tistih bendov, ki je zaslovel z objavo posnetka na kanalu Youtube. Komad “Abusey Junction” ima dobrih 28 milijonov ogledov, od marca pa lahko uživamo tudi v studijskih posnetkih na vinilnem LP-ju. Kokoroko (pomeni “bodi močen” v nigerijskem jeziku Orobo) vodi trobentačica Sheila Maurice Grey, bend pa je zrastel na londonski klubski sceni v preigravanju zahodnoafriških glasbenih zvrsti – afrobeata in highlifa ‒ in je del vse bolj popularne jazz-groove scene. Mogočni Fela Kuti ima še vedno največji glasbeni vpliv na londonske mladenke in mladce. To jih povezuje z njihovimi predniki pa tudi s prvoborci festivala Druga godba. Vsi smo Kokoroko!

Ukrajinski kvartet DakhaBrakha (v stari ukrajinščini “vzemi-daj”) v svojem glasbenem miljeju eksperimentira z ukrajinsko ljudsko glasbo, ki jo meša z zvoki in glasovi iz drugih delov sveta. DakhaBrakha stojijo na križišču med ukrajinsko folkloro in teatrom. Nepozaben zven njihove glasbe sloni tudi na izjemnem vokalnem razponu, njihovo briljantno bit pa spoznamo šele na nastopih v živo. Nadejamo se ukrajinskega etno kaosa.

Maarja Nuut, estonska violinistka in vokalistka ter zelo dobra znanka ljubljanskih prizorišč (MENT, Cankarjevi torki), nas bo v tokratno intimno zvočno repeticijo povabila skupaj z Ruumom, ki njen glasbeni korteks subtilno prerašča s pulzirajočo elektriko lastnega izraznega jezika. Sanjski niz pripovedne baltske folklore ter osebnega mentalnega izkustva potopi duo v pramorje podob Kristjana Suitsa. Atmosferska meditacija nas naplavi v neskončno svetlobo nočnega planktona. Toliko več od tega, kar si upamo čutiti. Gladina, ki je ne dosežemo, ker tonemo v mitične globine..

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Druga godba v koprodukciji s Kinom Šiška.

Predvaja se…