Vizualna umetnost

03. 04. 2017 - 04. 05. 2017

Galerija Kamera

KATRA PETŘIČEK: (NE)DELO

razstava

V projektu Katre Petřiček (Ne)delo ne gre za dejansko prekinitev umetnice z delom ali z njenim delovanjem. Odnehanje se pojavi kot izhodišče za razmislek o tem, kaj pomeni delati nič, kako delati nič oz. kako nedelati in kateri so (stranski) produkti, kadar ne delamo.

Ideja projekta (Ne)delo temelji na samoumevnosti delovanja procesov človeškega telesa. Umetnica bo izpostavila lase kot predmet vizualne identifikacije in jih skozi konstelacijo (razporeditev) prostorske postavitve postavila v vlogo objekta poželenja. Lasje v obliki lasnih podaljškov v projektu predstavljajo ideal, ki si ga lahko od blizu in neomejeno ogledujemo, se ga dotikamo, duhamo, saj so ločeni od umetničinega telesa in utelešeni kot samostojno telo. Glorifikacijska postavitev jih sicer izpostavlja kot poželjivo tvarino, vprašanje pa je, ali ta ostajajo tudi ob zavedanju, da so nekoč pripadali določeni osebi in da je vanje zapisan spomin ter način življenja te osebe. Tako lasje omogočajo identifikacijo na biološki in vizualni ravni. V primerih lasnih vložkov, podaljškov, lasulj, ni nujno, da osebi, prepoznani na podlagi biološke analize, ti lasje še zmeraj pripadajo. Lahko so last nekoga, ki jih je prepoznal kot približek svojega ideala. V teh mislih se projekt opira na umetničino razumevanje procesa samoprepoznavanja: kako se identificiramo skozi ideale, ki jih po vplivu okolja določamo in izbiramo ljudje sami, kateri so naši/vaši/moji/tvoji ideali in kako vplivajo na človekovo reprezentacijo v družbi?

Katra Petřiček (1989) je vizualna komunikatorka, ki zadnja leta deluje predvsem na področju povezovanja svojega ustvarjalnega izraza z različnimi vidiki posameznikove identitete v odnosu do pogleda drugega. Za raziskovanje svojih idej uporablja besedo, kolažiranje in reinterpretacijo naključno proizvedenih objektov, kar se manifestira skozi občasne fizične instalacije in spremljajoče zine. V času študija se je izobraževala na izmenjavah v Vaasi na Finskem in v Oklahomi v ZDA. Njena dela so bila razstavljena na različnih razstavah doma in v tujini, med drugim v Muzeju za umetnost Fred Jones Jr. v Oklahomi, Palazzo Stelline v Milanu, Galeriji Photogether v Zlínu na Češkem ter v številnih galerijah po Sloveniji. Za svoje diplomsko delo je leta 2013 prejela nagrado za posebne dosežke Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, za fotografski opus pa 2015 nagrado za odličnost na področju fotografije na Univerzi v Oklahomi.

Kuratorka: Anja Zver.
Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…