Glasba

12. 10. 2021

dvorana Komuna

Kamizdat Rentgen: WARHORSE, STAGNAT

koncert

Na dan izida debitantske izdaje modularnega pseudo elektro dueta Warhorse založba Kamizdat prireja potopitev v podkožje postindustrijske temnice. Vogale Warhorse podpirata kritično odlično sprejeta Lifecutter in Shekuza, v živo pa ju bo dodatno predohladil eksperimentalni tehno duet Stagnat.

Warhorse je nov projekt dveh domačih glasbenih umetnikov, Mihe Šajine – Shekuze in Domna Učakarja – Lifecutterja, v katerem se soočata s svojimi demoni in v okvirih klubske muzike kontekstualizirata trans, povezan z bližino smrti. Kreativni poti Shekuze in Lifecutterja sta se prekrižali priložnostnem skupnem Kamizdat nastopu na BIO26 bienalu leta 2019 in leto kasneje na enotedenski rezidenci v Layerjevi hiši. Družilo jo je zanimanje za umetniško klubsko muziko in estetski ritemski razvrat, četudi odet v črnino. Tako je nastal Warhorse in njune prve stvaritve, navdihnjene po srednjeveških in sodobnejših mučilnih napravah. Na njunem prvem albumu Atlatl (t.j. starodavno lovsko pripravo za metanje sulice) raziskujeta pestrost agresivnejšega spektra njune muzike; surov tehno, združen s prvinami industriala in temačnim ambientom, je muzika za trenutke kontemplativne jeze in za hladno plesno izživljanje v najmračnejšem delu noči.

VSTOPNICE

SHEKUZA

Miha Šajina: producent, DJ, klaviaturist, komponist in navdušen zbiratelj modulov je tekom svoje glasbene poti pokazal nemalo obrazov. Od odmevnih albumov in koncertov v skupinah Moveknowledgement in EWOK je v zadnjih letih zapadel v samostojno ustvarjanje, obdelavo zvoka in vrtenja muzike na klubskih večerih (kot del serialke Versus). Poleg tega tudi piše glasbo za animirano serije in vodi glasbene delavnice za osnovnošolce, a njegova želja so moduli in preplet z akustičnimi instrumenti in abstraktnimi ter impresivnimi vizualijami. Produkt tega dela sta dva albuma, De Sica (2019) in Coriolis Effect (2020) in serija koncertov s tolkalistom Markom Jugovičem in vizualno umetnico Lino Rico.

LIFECUTTER

Domen Učakar: multiinstrumentalist, raziskovalec zvoka. Kalil se je v kitarskih bendih, nakar se je usmeril v samostojno ustvarjanje pod imenom Lifecutter. Veliko pozornosti je vzbudil tudi njegov art noise duo Ontervjabbit, ki ga sestavlja z Nevenom M. Agalmo. Njegov glavni instrument so sčasoma postali samo kitarski efekti in sintetizatorji zvoka, s katerimi ustvarja temačen industrial, in rahlo srhljiv ambient z donečimi tehno ritmi, s katerim je nizal številne uspehe. V letu 2018 je bil izbran med umetnike SHAPE platforme in revija The Wire je objavila njegovo skladbo na Below the Radar compilation CDju v oktobrski 2018 izdaji. Kot Lifecutter je š tudi rezident festivala SONICA.

Stagnat je elektronski avdiovizualni projekt dveh slovenskih avtorjev, razpetih med Dunajem in Ljubljano. Nastal je zaradi neizmerne želje po iskanju skupnega zvočnega izraza in kot smiselno nadaljevanje preteklega, predvsem vizualnega, umetniškega udejstvovanja. Produkt je eksperimentalno spontan, temačno obarvan techno, z ropotom čez most drvečega vlaka, kaotično ptičje petje, pot v sivo jutro, z uporniško nojzerskim načinom biti. Prvič nastopita kot improviziran live act na festivalu Izvir poleti 2019. Od takrat se s svojo zvočno prezenco pojavita skupaj z imeni kot so Voidloss, SHXCXCHCXSH, Lag, Vlaysin, Paula Koski, na dogodkih kot so Temnica in Tektonika v klubu K4, festival Drops in festival žive elektronske glasbe v Mariboru. 2020 samizdata prvi EP Synchrony of falling in prispevata komad za kompilacijo lokalne založbe Sigma5. Na založbi Singularity Recordings bo kmalu izšel njun dolgometražni prvenec Endonoma opremljen z eksperimentalnim filmom.

IG: https://www.instagram.com/sstagnat/

FB: https://www.facebook.com/sstagnat

BC:https://stagnat.bandcamp.com/releases

VA: https://sigma5audio.bandcamp.com/track/exonoma

SC: https://soundcloud.com/user-234366236-925693889

Produkcija: Emanat v sodelovanju s Kinom Šiška.
Finančna podpora projektu: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.

Predvaja se…