Vizualna umetnost

24. 04. 2019

Galerija DobraVaga

KAKO PO AKADEMIJI?

pogovor o umetniškem poklicu

Galerija Alkatraz se v okviru programskega sklopa opolnomočenja mladih v umetniškem poklicu povezuje z galerijo DobraVaga ter pripravlja pogovor na temo grajenja poklicne poti na umetniškem področju. V dialogu z Dorotejo Erhatič bomo osvetlili potek sodelovanja Galerije Alkatraz z umetnico, ki pričenja dvomesečno rezidenco v Odprtem ateljeju v DobriVagi, in občinstvu predstavili njeno umetniško prakso. Slikarka Nevena Aleksovski bo ob tem izhajajoč iz lastne izkušnje osvetlila več pomembnih vidikov umetniškega poklica, predvsem začetkov samostojne poti po akademiji.

Doroteja Erhatič (1990) deluje na področju kiparstva, slikarstva in ohranjanja kulturne dediščine. Študij restavratorstva je zaključila leta 2012 pod mentorstvom Jurija Smoleta. Izobraževanje od leta 2017 nadaljuje v okviru magistrskega študija kiparstva pri mentorju Alenu Ožboltu. Uporablja materiale, ki s seboj nosijo zbledele zgodbe svojih prvotnih stanj, funkcij, in jih preobraža ter preizprašuje. Sodelovala je na več skupinskih razstavah in je dobitnica nagrade za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2011/12 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Nevena Aleksovski (1984) je leta 2008 diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, leta 2014 pa magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Aktivna je na področjih risbe, slikarstva, ilustracije in umetniških fanzinov. Leta 2008 je prejela nagrado Akademije umetnosti Novi Sad za izjemne študijske dosežke. Za svoj umetniški fanzin je leta 2016 prejela glavno nagrado na natečaju ZINE VITRINE dvatwozwei. Večkrat je razstavljala samostojno, v sodelovanju z drugimi umetnicami in umetniki ter na raznih skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji in na Hrvaškem. Deluje tudi na področju pedagoškega dela (v galerijah ŠKUC in Alkatraz). Je soorganizatorka umetniškega festivala recikliranja in DIY kulture Reciklart. Ilustrirala je zbirko poezije Ljubica Rolanda Barthesa pesnice Ane Makuc, ki je bila leta 2016 nagrajena z Veronikino nagrado.

Vstop prost.

Organizacija: Kino Šiška in KUD Mreža/Galerija Alkatraz.

Predvaja se…