Vizualna umetnost

05. 11. 2018 - 20. 11. 2018

Galerija Kamera

JAŠA: WRITING JUST ANOTHER LOVE LETTER TO MY CONSCIOUSNESS

in-situ prostorska intervencija

“Pred enim letom sem med neverjetnim koncertom Benjamina Clementina v Kinu Šiška rabil pavzo; to, kar se je dogajalo na odru, me je tako zadelo, da sem moral stopiti ven. Medtem ko sem čakal na pivo, sem pogledal na desno in se zataknil na veliki beli steni. Pred očmi se mi je izrisalo delo. Intervencija, site-specific, ki premakne element luči z odra na steno in v središče postavi verz kot statement. Zamrznjen trenutek hipnega in kljubovalna vztrajnost misli. Verz iz moje starejše pesmi, ki se še vedno zadržuje v mojih mislih, do faze, da prevzema svojo avtonomijo. Nato sem prebrskal žepe za kosom papirja; akcija vnovičnih začetkov. Fragment vseh prihajajočih pesmi.“ JAŠA, oktober 2018

JAŠA (Mrevlje-Pollak, 1978) sodi med najplodnejše in najvplivnejše sodobne slovenske vizualne umetnike in je najprepoznavnejši glas generacije, ki je s svojo izobraževalno potjo, umetniško prakso in projektnim razstavljanjem prebil okvirje domače in tuje umetniške scene in si tako zagotovil vidnost v mednarodnem umetniškem prostoru. Študiral je na akademiji v Benetkah (Academia di Belle Arti di Venezia), kjer je leta 2004 z odliko diplomiral, diplomo druge stopnje pa na isti ustanovi opravil leta 2007 (con elode). Od leta 2008 na isti ustanovi vodi eksperimentalne programe izobraževanja. Med študijem je bil član mednarodne umetniške skupine Crash in Progress, progresivne in radikalne skupine, ki si je ustvarila sloves z umetniškimi projekti, deležnimi precejšnje pozornosti.

Leta 2005 je začel s povsem avtonomno potjo, na kateri je svojo razvejano in večmedijsko prakso nadaljeval in osnoval na principih site-specific prijemov in prepletanju kreativnega procesa z drugimi. V desetletju visokega ritma celostnih projektov je sam in s serijo drugih pomembnih avtorjev dodobra predrugačil ljubljansko umetniško sceno ter nato prav tako nadaljeval po evropskih projektnih prostorih in razstaviščih, vse do prve samostojne razstave v New Yorku leta 2012. Leta 2015 je zastopal Slovenijo na 56. beneškem bienalu. Šolan kot slikar je že v zametkih združil osamo ateljejskega ustvarjanja s sodelovanjem z drugimi avtorji in kolektivi z različnih področij (od sodobnih večmedijskih vizualnih praks, arhitekturnih prijemov in osnov do zvočne umetnosti in glasbe ter nenazadnje performans) v večplastne in celostne projekte, kjer je odnos do in s publiko postavil v samo jedro umetniškega dela. Po intenzivnih in plodnih letih delovanja na slovenskem in evropskem umetniškem prostoru od leta 2013 živi in ustvarja med Ljubljano in New Yorkom ter drugod in ostaja konstanta na mednarodnem umetniškem prostoru.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…