Ples/gledališče

08. 03. 2019

dvorana Komuna

IZZIVI NOMADIZMA IN USTVARJANJA

posvet

Kako ustvariti in povezati rezidence na področju sodobnega ples v JV Evropi?

V času, ko mobilnost umetnic in umetnikov postaja evropski imperativ, je jugovzhodna Evropa iz tovrstnih shem čedalje bolj izključena. Lokalne sodobno-plesne scene umirajo na obroke, mobilnost (predvsem na Zahod) od ene rezidence do druge postaja preživetvena strategija, programska izmenjava na teritoriju JV Evrope pa je vse bolj stihijska in prepuščena golemu naključju občasnega financiranja.

Kako lahko v takšnem kontekstu mislimo nov model rezidenc, ki bi služile tako potrebam lokalnih umetnikov/ic kot mednarodni izmenjavi? Kako lahko umetniško nomadstvo postane strukturirana in kurirana praksa programske izmenjava znanja, izkušenj in inspiracij, in ne le prekarna nujnost? Kako lahko v prostoru, kjer so rezidence podfinancirane ali celo neobstoječe, mislimo regijsko mreženje? In kakšne strategije upravljanja rezidenc na polju uprizoritvene in na sploh sodobne umetnosti potrebujemo v Sloveniji?

Vabljeni na pogovor o možnostih vzpostavitve rezidenc za sodobni ples v Sloveniji, ki bi bile povezane v mrežo sorodnih projektov na področju jugovzhodne Evrope.

Gostje:
Inga Remeta, predsednica Društva Asociacija
Mojca Kasjak, programska vodja Platforme sodobnega plesa
Nina Meško, strokovna svetovalka za ples, JSKD
Mateja Bučar, koreografinja, Društvo umetnikov DUM

Moderatorka: Tjaša Pureber

Vstop prost.

Organizacija: Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija. Vsebinski partner: Društvo Asociacija.

Predvaja se…