Vizualna umetnost

11. 10. 2018 - 05. 11. 2018

Galerija DobraVaga

Zine Vitrine x festival stripa Tinta

Ivana Armanini: SHE MUST BE MAD

Hrvaška striparka in ilustratorka Ivana Armanini na razstavi predstavlja novoizdani zin She Must Be Mad (Mora bit’ nora). Gre za eklektičen nabor del, ki prehajajo med ilustracijo in stripom, nekakšen dnevnik občutij, nastal tekom poletnih mesecev. Umetnica v njem beleži potovanje valov, sonca in lune, turbulence in implozije. Celota tako utripa v ritmu poletja, ki ga skladno dopolnjuje in stopnjuje rdeča barva v kombinaciji s črno in belo.

Avtoričino umetniško ustvarjanje označujejo eksperimentalna drznost, igra asociacij, raziskovanje v smeri redukcije in abstrakcije ter prevpraševanje samih meja stripovskega medija. Kot je zapisal Bernard Holtrop – Willem, risar in sodelavec priznanih francoskih časnikov Charlie Hebdo in Liberation, so stripovske strani Ivane Armanini “težko primerljive s čimerkoli, kar se pod pojmom ‘strip’ običajno razume. So zaušnica spodobni profesiji stripovskih romanov. Preveč čudne, preveč močne, preveč lepe. Mora bit’ nora!”

Ivana Armanini je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Je avtorica štirih samostojnih stripovskih albumov in ustanoviteljica ter vodja projekta Komikaze, mreže za izdelavo, promocijo in distribucijo avtorskega stripa, ki že 16 let povezuje lokalno in mednarodno neodvisno stripovsko sceno. V sklopu Komikaz se ukvarja s spletnim in tiskanim založništvom ter prireja stripovske delavnice in razstave. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih doma in na tujem, njena dela pa so vključena tudi v stalno razstavo Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu. Živi in ustvarja na relaciji Ljubljana–Zagreb.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…