Vizualna umetnost

28. 10. 2013 - 21. 11. 2013

IV. Bienale neodvisnih

Otvoritveni dogodki 28.10.2013 17.00 Na Kofetu z bienalom: novinarska konferenca ob otvoritvi bienala, pogovor z ustvarjalci in avtorji. Novinarje še posebej vabimo, da Kofe z bienalom izkoristijo za pogovor s člani kolektiva Turbo Comix in Dunjo Janković, ki bodo v Ljubljani prisotni samo v času otvoritve bienala (KIOSK). 18.00  15’ SLAVE KreAktivni dialogi, kjer se predstavljajo različni

Otvoritveni dogodki
28.10.2013

17.00 Na Kofetu z bienalom: novinarska konferenca ob otvoritvi bienala, pogovor z ustvarjalci in avtorji.
Novinarje še posebej vabimo, da Kofe z bienalom izkoristijo za pogovor s člani kolektiva Turbo Comix in Dunjo Janković, ki bodo v Ljubljani prisotni samo v času otvoritve bienala (KIOSK).

18.00  15’ SLAVE KreAktivni dialogi, kjer se predstavljajo različni kreativci, ki danes tako ali drugače narekujejo smernice na področju slovenske vizualne kulture (Komuna).

20.00 Otvoritev razstave avtorjev Bienala Neodvisnih (s performansi Ane Baraga, Branka Humarja in Ratka Gačeše). Razstava bo na ogled do 21.11.2013.

Bienale slovenske neodvisne ilustracije je periodični dogodek, ki se bo letos v Ljubljani odvil četrtič in katerega poslanstvo je s svežimi pristopi redefinirati ustaljene okvire tradicionalnih razumevanj sodobne ilustracije in njenih kontekstov. Bienale tudi tokrat gosti več kot 24 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. Poleg pregledne razstave, ki bo vključevala dela vseh sodelujočih avtorjev, bo na različnih lokacijah po Ljubljani na ogled še 5 samostojnih avtorskih projektov. Kino Šiška pa bo gostil tudi 5 spremljevalnih dogodkov, katerih fokus je letos na povezovanju Bienala Neodvisnih s finsko univerzo Aalto iz Helsinkov.

V sklopu otvoritvenih dogodkov pa tudi tokrat organiziramo dogodek 15′ SLAVE, kjer se bodo predstavili različni kreativci, ki danes tako ali drugače narekujejo smernice na področju slovenske vizualne kulture.
Na 15′ SLAVE smo tokrat povabili naslednje avtorje in projekte: Dunjo Janković (projekt ŠKVER), Gregorja Žaklja (projekt Creative Mornings), Ido Hiršenfelder (projekt Theremidi orchestra), Luka Piškorič (Slovenia Co-working), Miha Turšič (KSEVT), Tadeja Bučar (Kreativne industrije).

Jagodni izbor letošnjih avtorjev (ki ga je generiral postavil jagodni izbor avtorjev zadnje edicije) sestavljajo: Ana Baraga, Anka Kočevar, Aphra Tesla, Biba Košmerl, Branko Humar, Davor Gromilović, Dolores Colores (Poni Mafia), Dunja Janković, Dušan Moldovan, Eva Lucija Kozak, Gregor Balog, Kaja Kisilak, Kitsch Nitsch (David Kladnik in Jaka Neon), Kolektiv Turbo Comix (Johanna Marcadé in Bruno Tolić), Leon Zuodar, Matej Jarc, Matija Medved, Miroslav Erjavec, Nejc87, Neža Jurman,
Ranko Anđelić, Renata Šifrar, Tanja Semion, Zoran Pungerčar.
V sklopu pregledne razstave si bo mogoče ogledati kar 17 samostojnih avtorskih projektov ustvarjenih posebej za bienale:

CROSS IS ALIVE / Aphra Tesla Operating System Incorporated Free Machine
POSTAJAM ŽIVAL / Ana Baraga
ČESTITKE / Anka Kočevar
PRESPLET /  Biba Košmerl
ZALEZOVANJE ŽNRKA / Kaja Kisilak
NO CONCEPT / Kitsch Nitsch
CONCEPTUAL PILL / Matej Jarc
FIGHT YOUR IDOLS!  / Matej Jarc
EXTENDED PORTRAITS / Renata Šifrar
CESARJEVA NOVA OBLAČILA  / Tanja Semion
STUTTER / Ranko Anđelić
TAPES/ Neža Jurman
TRAVELS THROUGH WHITE NOISE / Neža Jurman
I H8 BIG FORMATS / Leon Zuodar
NAPIHLJIVI OTROCI  /  Eva Lucija Kozak za BSNI 2013
URBI ET ORBI / Branko Humar in Ratko Gačeša
________ / Nejc87

Za več informacij o posameznih dogodkih spremljate naš FB in Twitter.

Predvaja se…