Film

02. 03. 2019

Slovenska kinoteka

kino-uho

INNODE IGRA “OKLEPNICA POTEMKIN” (1925)

projekcija filma z glasbeno spremljavo v živo (75 min)

Znameniti nemi film Oklepnica Potemkin v režiji Sergeja Eisensteina, eden najboljših filmov vseh časov po izboru kritikov, bo v začetku marca v Slovenski kinoteki zaživel pod glasbeno komando projekta Innode, ki ga sestavljata ustanovni član dunajskega tria Radian Stefan Németh in bobnar benda Elektro Guzzi Bernhard Breuer. Innodeova natančna zmes ritma in hrupa bo v kontekstu filma razširjena s tihimi zvočnimi teksturami ter melodičnimi elementi in tako ne le podprla podobe na platnu, temveč tudi omogočila nov pogled nanje.

Sovjetski nemi film Oklepnica Potemkin iz leta 1925 pripoveduje resnično zgodbo upora na istoimenski ladji, ki velja za enega od prvih korakov proti ruski revoluciji leta 1917. Mojstrovino je Britanski filmski inštitut leta 2012 razglasil za enajsti najboljši film vseh časov, med drugim pa vključuje tudi enega najbolj slavnih in vplivnih prizorov filmske umetnosti, “Potemkinove stopnice”, ki so se mu poklonili tudi novodobni režiserji, kot so Terry Gilliam, Francis Ford Coppola, Brian De Palma, George Lucas, Woody Allen in drugi.

Filmsko klasiko v 35-milimetrski kopiji iz arhiva Slovenske kinoteke si bomo ogledali ob glasbeni spremljavi v živo v izvedbi avstrijskega dvojca Innode, ki svojo elektronsko glasbo gradi okoli ritmike, redukcije in preciznih oblik, v njej pa sooča tehničen pristop s človeško intuicijo in nepredvidljivostjo. Spremljavo za film je ustvaril lani po naročilu festivalov Distretto Cinema in Torino Jazz. Obeta se nam torej enkratna avdiovizualna izkušnja, ki je ne smejo zamuditi tako ljubitelji glasbe kot filma.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si. Film bo predvajan v ruščini s slovenskimi podnapisi.

Koprodukcija: Kino Šiška in Slovenska kinoteka. Projekt je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana.

Predvaja se…