Vizualna umetnost

06. 05. 2015 - 22. 05. 2015

Bienale neodvisnih v Washingtonu

Bienale neodvisnih je ustvarjalna platforma, ki je bila vzpostavljena leta 2007 v Ljubljani z namenom podpore neposrednemu avtorstvu, horizontalni selekciji in necenzurirani realizaciji avtorskih izdelkov. V okviru pete edicije bienala bo maja 2015 izbor umetnikov predstavljen v Washingtonu na Evropskem mesecu kulture. DOGODKI 6. maj, 16:00 // Otvoritev Bienala neodvisnih na Univerzi New York v

Bienale neodvisnih je ustvarjalna platforma, ki je bila vzpostavljena leta 2007 v Ljubljani z namenom podpore neposrednemu avtorstvu, horizontalni selekciji in necenzurirani realizaciji avtorskih izdelkov. V okviru pete edicije bienala bo maja 2015 izbor umetnikov predstavljen v Washingtonu na Evropskem mesecu kulture.

DOGODKI

6. maj, 16:00 // Otvoritev Bienala neodvisnih na Univerzi New York v Washingtonu

7. maj, 19:00 // Predstavitev Bienala neodvisnih na dogodku Taste of Slovenia, ki ga pripravlja The International Club of DC v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije (več o dogodku)

9. maj, 10:00–16:00 // Otvoritev razstave Bienala neodvisnih na Veleposlaništvu Republike Slovenije v okviru Dneva odprtih vrat EU (razstava bo na ogled do 22. maja)

Bienale neodvisnih je vzniknilo iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse že davno presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks.

Bienale neodvisnih je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira neposredno avtorstvo in promovira avtorje same ter vzpostavlja odprt dialog o sodobni vizualni umetnosti in kulturi. V osmih letih delovanja smo bili priča izjemnemu razmahu ilustrativnega ustvarjanja in priznanju, da obstaja v eksperimentalnih praksah ilustracije vir nenadomestljive hudomušne svobode intermedijskega izražanja.

Edinstvenost Bienala je v tem, da avtorji vsake edicije v naslednji ponovitvi prevzamejo vloge kuratorjev. Avtorski projekti so povsem necenzurirani in zasnovani v skladu z Neodvisnim manifestom Bienala, ki pri nastalih delih spodbuja tako največjo možno neodvisnost kot tudi ustvarjalnost.

Bienale iz edicije v edicijo predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev in ostaja predvsem poklon avtorjem, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks žene naprej navdušenje, radovednost, domišljija, svežina, avtorska svoboda in neodvisnost kot bistven pogoj njihove ustvarjalnosti in življenjskega stila.

Z dogodki v Washingtonu se želimo pokloniti vsem avtorjem, ki so (bili) del našega potovanja, kot tudi tistim, ki se nam bodo še pridružili.

Bienale neodvisnih v Washingtonu organizira Tretaroka s podporo Veleposlaništva Republike Slovenije v Washingtonu, Ministrstva za kulturo RS in Centra za urbano kulturo Kina Šiška.

Organizacija Tretaroka in Kino Šiška.

Foto: Natan Esku

Predvaja se…