Glasba

28. 03. 2017

dvorana Komuna

indekš

XIXA

+ Martin Ramoveš Band

Na Indekš lekciji bomo priča psihedelični, s kitarami in osemdesetimi leti prejšnjega stoletja navdahnjeni arizonski verziji južnoameriške cumbie pod imenom XIXA.

Po besedah ustanoviteljev zasedbe XIXA in članov v naših krajih vedno toplo sprejete legende Giant Sand, Briana Lopeza in Gabriela Sullivana, je krivec za nastanek tega glasbenega odvoda mesto Tucson, v katerem “čas teče počasneje, dež pada glasneje in rastline rastejo z več značaja”.

Na Indekš lekciji bomo priča psihedelični, s kitarami in osemdesetimi leti prejšnjega stoletja navdahnjeni arizonski verziji južnoameriške cumbie, ki jo je dvojec Lopez & Sullivan po več letih raziskovanja na turnejah s skupinami Giant Sand, Sergio Mendoza Y La Orkesta in Calexico zapisal v XIXA prvencu Bloodline (februar 2016). Zdrava doza rocka ameriške puščave, popa in psihedelije!

 

Martin Ramoveš Band predstavlja nov album Astronomi! Z njim skupina, ki je najbolj znana po udarni mešanici bluesa, countryja in različnih eksperimentov, jadra med bolj mističnimi melodijami, hkrati pa ohranja ostrino in izrazita besedila. Vse našteto obeta energično koncertno potovanje iz domačih dolin v vesoljske širjave!

Astronomi izidejo marca v obliki glasbenega albuma v stripu. Vsa besedila pesmi je Martin povezal v enotno stripovsko pripoved, ploščo pa posnel sam z različnimi kitarami in tolkali. Tako zvokovno kot besedilno so Astronomi bolj osebni od prejšnje plošče Nesojeni kavboji, ki je prav tako izšla v obliki glasbenega albuma v stripu in bila bolj družbeno angažirana.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…