Glasba

31. 10. 2018

Katedrala

HAMMERFALL

+ Armored Dawn

V Ljubljano se vračajo švedske legende HammerFall!

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so metal zaznamovale ekstremne zvrsti in tradicionalnemu heavy metalu je grozilo, da se bo sesul v prah in pepel. No, na Švedskem sta mladca Oscar Dronjak in Jesper Strömblad, velika oboževalca bendov, kot sta Judas Priest in Accept, preigravala svojo glasbo. Bolj zase, saj je bilo videti, da ob z grungeom prežetem mainstreamu in ekstremom podvrženi metal sceni nikogar ne zanimajo igrive kitarske solaže in našponani double bass napadi. Kmalu sta se fantoma pridružila še Joachim Cans in Fredrik Larsson na basu. Skupina HammerFall je pritegnila pozornost majhne nizozemske založbe Vic Records in sledil je prvenec Glory to the Brave. Fantastičen album, narejen z minimalnim proračunom (za snemanje in mix naj bi porabili samo 16 dni), je nekako našel pot do založbe Nuclear Blast, kjer so ga v originalni verziji ponovno izdali leta 1997. Album je metal sceno zadel kot podivjan vihar. Naslednje leto je sledil odličen Legacy of Kings, ki je samo še utrdil pot glasbi, ki so jo začeli imenovati power metal. Ostalo je pravzaprav zgodovina … po celem svetu so začeli rasti bendi, ki so se priključili novi smeri in HammerFall si lahko lastijo naslov rešiteljev heavy metala.

Letos obeležujejo 25 let svojega delovanja in nikakor ne kažejo namere, da mislijo odnehati. Stari znanci slovenskega občinstva se tako vračajo v Ljubljano, močnejši kot kdaj koli. Adut, na katerega stavijo že od nekdaj, so energični nastopi v živo, zato je njihov koncert zabava, ki je ne smete zamuditi.

Njihov nastop bodo podprli brazilski power metal vojščaki Armored Dawn. Varovanci založbe AFM imajo za pasom dva albuma in se prvič podajajo na pot po celi Evropi. Drzno so prevzeli nalogo ogrevanja odra in občinstva, zato si zaslužijo, da njihovega nastopa ne preživite na pivu pred dvorano.

Se vidimo jeseni v Kinu Šiška. Naj živi heavy metal!

Organizacija: MH Concerts.

Predvaja se…