Vizualna umetnost

10. 02. 2014 - 22. 02. 2014

GREGOR PURGAJ: WHAT DOES YOUR SOUL LOOK LIKE? (razstava slikarskih del)

Glavni nosilec dogajanja na slikah je podoba čudnega bitja, ki se nam na prvi pogled zdi zelo star in upognjen pod bremenom let in teže lastnih misli. Za street art sicer značilna podoba (včasih tudi lastna): junaka, preganjanega kriminalca, zvezde, mračne figure z mitičnim ozadjem ali stripovskega junaka, ki dobi podobo katatoničnega junaka. Gre za

Glavni nosilec dogajanja na slikah je podoba čudnega bitja, ki se nam na prvi pogled zdi zelo star in upognjen pod bremenom let in teže lastnih misli. Za street art sicer značilna podoba (včasih tudi lastna): junaka, preganjanega kriminalca, zvezde, mračne figure z mitičnim ozadjem ali stripovskega junaka, ki dobi podobo katatoničnega junaka. Gre za komičnega in grotesknega glavonožca, ki pravzaprav ni podoba človeka iz krvi in mesa. To je podoba človeka – rastline, ostarelo rastlinsko bitje, ki postane junak ravno zaradi tega, ker je predstavljen kot antijunak; ni močan, bojevit, vsemogočen in vseveden, ampak je krhek in ranljiv. Bitje samo po sebi ne izraža ničesar provokativnega ali agresivnega. Je prebivalec sveta večnega staranja in minevanja, vendar zaradi tega ni zagrenjen, saj noče biti nekaj drugega, ampak ostati točno to, kar je.

Gregor Purgaj je rojen leta 1981. Živi in ustvarja v Murski Soboti, po izobrazbi je cveličar. Soustvarja pri prekmurski neodvisni glasbeni založbi God Bless This Mess Rec kot grafični oblikovalec.

 

www.gregorpurgaj.com

Predvaja se…