Vizualna umetnost

12. 03. 2014 - 01. 04. 2014

GLOBALNI PROJEKT “INSIDE OUT” PRVIČ V SLOVENIJI

Danes, 12. marca, med 14.30 in 17.00 uro, bo Ribja brv – most med Ribjim trgom in Hribarjevim nabrežjem v centru Ljubljane – dobila prav posebno podobo. V sklopu TED Prize Wish nagrajenega projekta »INSIDE OUT«, bodo svoje optimistično sporočilo svetu podali študentje mednarodnih odnosov s Fakultete za družbene vede (FDV). Projekt sta v Slovenijo,

Danes, 12. marca, med 14.30 in 17.00 uro, bo Ribja brv – most med Ribjim trgom in Hribarjevim nabrežjem v centru Ljubljane – dobila prav posebno podobo. V sklopu TED Prize Wish nagrajenega projekta »INSIDE OUT«, bodo svoje optimistično sporočilo svetu podali študentje mednarodnih odnosov s Fakultete za družbene vede (FDV).

Projekt sta v Slovenijo, (v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Centrom urbane kulture Kino Šiška) pripeljali Vida Mulec in Vanja Černivec, veliki ljubiteljici projekta in bivši študentki mednarodnih odnosov, ki sta želeli izpostaviti odnos mladih do trenutnega ekonomskega, pravnega in moralnega stanja v Sloveniji, zato sta k projektu povabili študente 4. letnika mednarodnih odnosov na FDV.

Projekt “INSIDE OUT” je široko zasnovan projekt, ki transformira sporočila osebne identitete v umetniško delo v obliki črno-belih portretnih fotografij, ki so povečane na dimenzijo 150 cm krat 100 cm ali 300 cm krat 150 cm. Koncept projekta je vsem in komurkoli dati priložnost, da delijo svojo identiteto s širšim svetom. Izhajajoč iz studia v New Yorku, obraze sodelujočih natisnejo na velike plakate in jih razpošljejo po svetu za lokalne ulične stvaritve, ki nosijo sporočila, kot so boj proti rasizmu, nestrpnosti in verskemu sovraštvu, ureditev pravic istospolnih parov in iskrena ljubezen do sočloveka.

V sodelovanju z HBO so leta 2013 posneli dokumentarni film z naslovom »INSIDE OUT: The People’s Art Project«. Do sedaj je bilo posnetih že čez 130.000 obrazov iz več kot 108 držav.

Študentje 4. letnika mednarodnih odnosov FDV so s skupnimi močmi pripravili svoje sporočilo svetu …

»S svojimi portreti želimo pokazati, da fatalizem ni edina možnost in da lahko aktivna udeležba v kombinaciji s pozitivnim pristopom in občutkom skupnosti popolnoma spremenijo situacijo. Aktiven in pozitivno naravnan posameznik lahko spremeni svojo prihodnost, več takšnih posameznikov pa lahko spremeni prihodnost celotne generacije. In to je naš dolgoročni cilj. Vmes pa si želimo tudi, da bi s svojimi veselimi in pozitivnimi obrazi razveseljevali mimoidoče in jih napolnjevali s pozitivno energijo, da bodo lažje premagovali svoje vsakodnevne ovire, tako pa bodo tudi sami vsaj malo prispevali k uresničevanju našega cilja.«

JR je lastnik največje umetnostne galerije na svetu, saj svobodno razstavlja na ulicah po vsem svetu in tako privablja pozornost ljudi, ki niso tipični obiskovalci muzejev. V svojih delih združuje umetnost in akcijo ter govori o predanosti, svobodi, identiteti in mejah.

Fabrice Bousteau ga je opisal z besedami: »Tisti, ki ga že zdaj lahko imenujemo Cartier-Bresson 21. stoletja.« 20. oktobra 2010 je prejel nagrado TED za leto 2011. »Nagrado TED vsako leto podelijo izjemnemu posamezniku, ki prejme 100.000 ameriških dolarjev in, kar je še bolj pomembno, ‘željo, s katero lahko spremeni svet.’« Tako je zasnoval mednarodni umetniški projekt sodelovanja po imenu Inside Out, ki ljudem po vsem svetu omogoča, da se fotografirajo in svojo fotografijo objavijo v podporo ideje, projekta ali kampanje ter svojo izkušnjo delijo z drugimi.

JR ostaja anonimen, poleg tega ne pojasnjuje svojih ogromnih portretov ljudi, ki se pačijo, s tem pa pušča dovolj prostora za srečanja med subjektom/protagonistom in mimoidočim/razlagalcem.

In točno to je poanta njegovih projektov. Postavljati vprašanja …

Več o projektu INSIDE OUT:
www.insideoutproject.net
www.facebook.com/InsideOutProject

Predvaja se…