Glasba

25. 02. 2018

dvorana Komuna

GHOSTPOET

+ Marinada

Ghostpoet, dvakratni nominiranec za nagrado Mercury, izjemen pesnik in glasbenik, ter sodelavec izvajalcev, kot so Massive Attack, The Streets in Micachu, s “fantastičnim novim albumom” (Clash) prvič prihaja v Ljubljano. Za predjed si bomo privoščili Marinado. bržkone najbolj plodovit hrvaški sestav.

Glasba Londončana Ghostpoeta bi ob lebdeči milini instrumentalnih podlag in prepoznavno umirjenem glasu morda delovala že skoraj preveč ležerno, če je glasbenik ne bi tako prefinjeno oplemenitil s pronicljivimi pesniškimi opažanji po eni strani, po drugi pa z doživetim podajanjem osebne in družbene viharnosti, ki jo je čutiti v svetu 21. stoletja, v svetu na prelomu. Nič presenetljivega za mladeniča, ki rad z nasmeškom pove, da se je že s šestimi leti zavedel minljivosti življenja.

Opojna urgentnost enega najbolj vitalnih glasbenih izrazov na Otoku dandanes vleče vzporednice z znamenito bristolsko triphop sceno, katere veljaka Massive Attack sta že večkrat sodelovala prav z Ghostpoetom, cenijo pa ga seveda tudi širše. Poleg nominacij za prestižno britansko glasbeno nagrado mercury v letih 2011 in 2015 to izkazujejo tudi sodelovanja z imeni, kot so Micachu (Micachu & The Shapes), The Streets, Mélanie De Biasio in Paul Smith (Maxïmo Park).

Ob prvem obisku Slovenije nam bo Ghostpoet, ki si založbo med drugim deli s preteklimi Šiškinimi gosti Pixies, Editors in Enter Shikari, predstavil svojo avgusta izdano četrto ploščo, po mnenju revije Q celo njegovo najmočnejšo do zdaj. Križanec urbane poezije, post-rock širine in tuhteče elektronike, poimenovan Dark Days + Canapés, je navdušil tudi Mojo, AllMusic in DIY Magazine ter nas.

Reška četverica Marinada albume izdaja kot za stavo. V približno 12 letih je na osnovi synthov, tolkal, kitare in vokalov prek svoje založbe Slušaj najglasnije! objavila že več kot 20 izdaj, v katere vmešava vse sorte žanrov – najraje tistih počasnejših, atmosferičnih, prežemajočih. Poln okus zagotovljen!

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…