Vizualna umetnost

07. 05. 2018 - 01. 06. 2018

Galerija Kamera

Gašper Kunšič: ENTHUSIASTIC GAZE

cikel samostojnih razstav

Vizualni umetnik Gašper Kunšič z navdihom v podobah socrealizma in v nostalgiji do domačega okolja ustvarja nove geometrizirane oblike, ki odzvanjajo kolektivno identiteto preteklosti, v njih pa zajema kolektivno podobo sedanjosti, ki je bolj negotova kot polna upanja.

Pomensko nabite simbole in oblike spreminja v dekorativne vzorce ter preobraža v sodobni kontekst. Po vzoru socrealizma na tokratni razstavi postavi “spomenik” sodobnemu človeku, ki za razliko od monumentalnih predhodnikov dvomljivo zre proti lastni ter skupnostni prihodnosti.

Z združevanjem nasprotujočih si simbolov Kunšič predstavi negotovost posameznika, ki se z “očmi na pecljih” čuti primoranega zagrabiti vsakršno priložnost za osebno napredovanje. Osebnim stiskam navkljub si posameznik nadeva masko entuziazma, ki postaja tako rekoč vrednota v naši družbi.

Gašper Kunšič (1992) deluje na področju slikarstva, kiparstva, instalacije in digitalne grafike. Diplomiral je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, s študijem medijske umetnosti pa nadaljuje na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju. Razstavljal je v MSUM v Ljubljani, v UGM Studiu v Mariboru in v Kunstraum Niederösterreich ter Krinzinger Projekte na Dunaju. V zadnjem letu je sodeloval na Bienalu neodvisnih, na razstavi Vedno bom tu. Vedno. v Galeriji sodobne umetnosti v Celju in na razstavi Jože v Plečnikovi hiši. Samostojno je razstavljal v galeriji DobriVagi. Nominiran je bil za nagrado ESSL Art Award in je prejemnik nagrade za diplomsko delo ALUO (2016) ter štipendije Ministrstva za kulturo za študij v tujini. Deluje med Ljubljano in Dunajem.

Ob zaključku razstave 1. junija vabljeni na predstavitev knjige umetnika ob 19:00 v Kinu Šiška.

Cikel samostojnih razstav je niz razstavnih projektov v zgornjem preddverju Kina Šiška, ki ga vsako leto pripravlja kurator ali kuratorka mlajše generacije.

Kuratorka: Tia Čiček.
Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…