Glasba

29. 02. 2016

FRANCISCO LÓPEZ – zvočni dogodek

Francisco López (ES/NL) je eden glavnih protagonistov v polju zvočne umetnosti in eksperimentalne glasbe. Z ustvarjanjem zvoka in lokacijskih posnetkov se ukvarja že več kot 30 let, v tem času pa je razvil impresiven zvočni svet, ki je izjemno oseben, ikonoklastičen in temelji na pretanjenem poslušanju sveta ter prenašanju te izkušnje na občinstvo. Njegovi performansi v

Francisco López (ES/NL) je eden glavnih protagonistov v polju zvočne umetnosti in eksperimentalne glasbe. Z ustvarjanjem zvoka in lokacijskih posnetkov se ukvarja že več kot 30 let, v tem času pa je razvil impresiven zvočni svet, ki je izjemno oseben, ikonoklastičen in temelji na pretanjenem poslušanju sveta ter prenašanju te izkušnje na občinstvo. Njegovi performansi v živo so zvočna izkušnja, ki je preprosto ne gre zamuditi.

Je avtor več sto instalacij in projektov, v katerih uporablja posnetke zvočnih krajin, ter zvočnih performansov, s katerimi je gostoval na večini pomembnejših svetovnih koncertnih prizoriščih, festivalih ter v muzejih in galerijah v več kot 70 državah. Njegove plošče so izšle pri več kot 300 založbah, na festivalu Ars Electronica je prejel štiri posebna priznanja, leta 2010 pa francosko nagrado Qwartz za najboljšo zvočno antologijo.

Zvočni performansi Francisca Lópeza z drugačno namestitvijo občinstva in zvočnikov v prostor presegajo ‘običajne’ koncertne izvedbe. Dogodek spada v serijo t.i. ‘akuzmatičnih sob’, zvočnih postavitev, kjer López prostor oklesti vseh vizualnih elementov, vključno s svetlobo. Zatemnjen ambient tako definirajo le zvoki in šumi, posneti v naravnem in urbanem okolju (od deževnega pragozda in puščave, do industrijskih in poslovnih objektov z vseh koncev sveta), ki jih López mojstrsko pretopi v živo izvedeno enourno kompozicijo. Ta je predvajana skozi večkanalni zvočni sistem, postavljen v prostor tako, da poslušalcem omogoča izjemno intenzivno in zvočno bogato potopitveno izkušnjo, ki se ob dodatni prevezi čez oči še poglobi.

Francisca Lópeza bo možno slišati tudi po koncertu v Kinu Šiška:

radioCona, 28.2. – 3.3.2016, ob 18:16, 88.8MHz in www.radiocona.si

Sonoretum, 1.3., ob 19.00, zvočna instalacija v prehodu ob Kersnikovi 4

Akademija za glasbo UNI Ljubljana, 2.3., ob 14.30, Francisco López, predavanje

 

 

 

Organizacija Zavod CONA, Galerija Kapelica in Kino Šiška.

Predvaja se…