Glasba

04. 10. 2017

Komuna

FOREST SWORDS

+ Darla Smoking

Po krajšem zatišju se z novim albumom v ospredje sodobne elektronske glasbe vrača Forest Swords, eden najbolj cenjenih britanskih producentov nove generacije. Težko pričakovani Compassion je 5. maja izšel za legendarno založbo Ninja Tune, na njem pa Forest Swords še drzneje raziskuje sečišča med ekstazo in melanholijo, starim in novim ter digitalnim in akustičnim v misterioznih teritorijih med ambientom, starodavnim folkom ter techno-dubom. Vse to še toliko bolj pride do izraza na njegovem živem nastopu, ki ga bomo imeli priložnost prvič izkusiti tudi pri nas. Prvič pa bo Šiško obiskal tudi nov domači dub projekt Darla Smoking, ki tolkalske veščine Jake Bergerja združuje z zvedavim semplerskim občutkom Naca.

Matthew Barnes aka Forest Swords je mednarodno poslušalstvo prepričal predvsem s prvencem Engravings, ki se je zavihtel visoko na številne lestvice najboljših plošč leta 2013. Na Pitchforku so izdaji takrat prilepili oznako “najboljša nova glasba”, na Stereogumu pa so zapisali, da Barnesev žanrsko neomejen križanec čutnega post-dubstepa in zloveščega drona vsakršno dogajanje okoli poslušalca preobrazi v spopad epskih razsežnosti. Do potankosti izdelani, na trenutke že skoraj meditativni zvočni sestavi so ob zvenu divjine in plemenskih ritualov pluli po dubovskih prostranstvih ter Britanca zasidrali čvrsto ob bok sodobnikom, kot so James Blake, Mount Kimbie, Bon Iver, Burial in Four Tet.

Kljub uspehu so minila štiri leta, preden je Forest Swords z elegantnim singlom ‘The Highest Flood’ napovedal nestrpno pričakovano novo ploščo. Compassion je izšla 5. maja, z njo pa se glasbenik odziva na negotovost agresivnega sveta dandanes. Pri raziskovanju vsakodnevnih interakcij v digitalni dobi se še vedno poslužuje tako šumečih digitalnih tekstur in ropotajočih beatov kot distorziranega jazz saksofona in energičnih orkestralnih aranžmajev, nekoliko več izraznega prostora pa nudi vokalom brez besedil oziroma “fleksibilnim jezikom prihodnosti”, kot pravi sam. S svojim techno-dub raziskovanjem sečišča med ekstazo in melanholijo Forest Swords briše meje med starim ter novim, digitalnim in akustičnim, v Šiški pa se oktobra obeta še en večerni elektronski priboljšek.

Za uvod nas bo po eksotičnih dubovskih planjavah s podtoni sodobnosti popeljal svež domači duo Darla Smoking, ki ga sestavljata eden najbolj cenjenih domačih tolkalcev Jaka Berger – Brgs (Borghesia, Ludovik Material, The B. Bees, …) ter elektronski producent Nac. Dvojec s kombinacijo žive bobnarske ritmike in elektronskih semplov predstavlja stičišče sodobnosti in tradicije, s svojim letošnjim prvencem Big Bug pa je obredel že spoštljivo število regionalnih odrov, med drugim tudi znameniti srbski festival EXIT.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…