Glasba

20. 03. 2014 - 21. 03. 2014

FESTIVAL TRESK #5

Radio Študent ponosno predstavlja že peto edicijo festivala založništva in glasbe, TRESK, ki se bo odvijal v četrtek, 20. marca, v Kinu Šiška, in v petek, 21. marca, na Križevniški ulici. Festival TRESK podpira kreativno in raznoliko glasbeno izražanje, neodvisno domačo založniško dejavnost, vizualni del predstavitev glasbenih stvaritev ter spodbuja nove oblike glasbene produkcije na

Radio Študent ponosno predstavlja že peto edicijo festivala založništva in glasbe, TRESK, ki se bo odvijal v četrtek, 20. marca, v Kinu Šiška, in v petek, 21. marca, na Križevniški ulici.

Festival TRESK podpira kreativno in raznoliko glasbeno izražanje, neodvisno domačo založniško dejavnost, vizualni del predstavitev glasbenih stvaritev ter spodbuja nove oblike glasbene produkcije na enem mestu. Vsako leto v obliki sejma združi domače založniško glasbeno ustvarjanje in ponuja dvodnevno druženje s koncerti, live acti, performansi, okroglimi mizami, delavnicami, razstavo ter natečaji vizualnih del in koncertnih fotografij.

Letošnji festival je usmerjen v sodelovanje in soustvarjanje, v sozvočje in soimetje. Z glasbenimi sodelovanji in skupnimi nastopi predstavlja aktualne domače glasbene sile, že na samem založniškem sejmu pa bo s pomočjo gastronomije soustvarjal skupnost, ki diha in živi glasbo. Četrtkov glasbeni program podpira hibride sozvočij in glasbenike ter vizualne umetnike nagovarja k skupnemu ustvarjanju, petkov večer pa skozi glasbeni hibrid soimetja prevprašuje avtorstvo in intelektualno lastnino.

V četrtkovih HIBRIDIH SOZVOČIJ bodo sadove skupnega sodelovanja pokazali različni domači glasbeni izvajalci. Na odru Katedrale se bodo združili Kleemar in TRUS!, ki so konec lanskega leta izdali skupno ploščo Banana Split (Moonlee Records, God Bless This Mess, 2013). Čao Portorož obljubljajo podivjani rokenrol z istoimenske plošče (Kapa, 2013) s sintetično-organsko fuzijo Your Gay Thoughts. Karmakoma bodo predstavili iluzijo plošče Imagination & Mechanical Metamorphoses (ZARŠ, 2013) in se sprehodili od hrupnih kitarskih nažigancij do bolj umirjenih nadubiranih ritmov, prepojenih z vijoličasto meglico ter začinjenih z vokalom producentke, didžejke, pianistke in založnice (ReadWriteMusic) Dot. Tandem New Wave Syria pa se bo s ploščo Summer (samozaložba, 2013) in DIY, lo-fi, idm in ambientalnimi elektronskimi zvočji srečal z enim bolj progresivnim vizualno-umetniškim dvojcem Izland, ki je svoje svetlobne eliksirje v lanskem letu nudil zasedbama Silence in Random Logic. Skupen izraz bosta našli tudi eksperimentalni težko-kategorniki Theremidi Orchestra in vokalna umetnica Irena Tomažin, žanrski izmuzljivec Olfamož in lucidni mislec vsakdana Tovariš Strmoglavljen.

Četrtkovo dogajanje bo zapolnjeno s sejmiščem fonogramov in promocijskih izdelkov glasbenikov in založb, kjer pričakujemo prisotnost vseh neodvisnih domačih založb in pa tudi nekaterih večjih založniških hiš, ki delujejo na slovenskih tleh. Vsemu naštetemu pa dodajamo še kvašene mojstrovine Pekarne Osem, tolminski sir in zmešane namaze prisotnih založb in zaključimo, da bo letošnji TRESK #5 eliksir življenja.

Program Festival TRESK #5 se bo nadaljeval v petek na Križevniški ulici, kjer bomo v Zavodu za kiparstvo otvorili pregledno razstavo nagrajenih vizualnih del natečajev TRESK 2009 – 2014.

www.radiostudent.si

www.tresk.si

www.facebook.com/festivaltresk

Predvaja se…