Glasba

29. 11. 2013

FESTIVAL SONICA 2013, SND (UK), RANDOM LOGIC (SI)

Audiovizualni koncert elektronske glasbe Festival SONICA predstavlja vrhunski koncert elektronske glasbe, vrnitev legendarnega domačega elektronskega dvojca Random Logic s premiernim in ekskluzivnim festivalskim nastopom ter prvi nastop britanskega pionirskega dvojca SND v Sloveniji. Dvojec Random Logic, torej Gregor Zemljič in Miha Klemenčič, sta nesporna prvaka slovenske ambientalne techno scene. Ta v devetdesetih nadvse plodna ustvarjalca

Audiovizualni koncert elektronske glasbe

Festival SONICA predstavlja vrhunski koncert elektronske glasbe, vrnitev legendarnega domačega elektronskega dvojca Random Logic s premiernim in ekskluzivnim festivalskim nastopom ter prvi nastop britanskega pionirskega dvojca SND v Sloveniji.

Dvojec Random Logic, torej Gregor Zemljič in Miha Klemenčič, sta nesporna prvaka slovenske ambientalne techno scene. Ta v devetdesetih nadvse plodna ustvarjalca sta do sedaj objavila zvrhan pehar lastne produkcije, ki se jo poslužujejo tudi vrhunski svetovni DJ-ji. Dejavna sta kot producenta različnih popularnih in eksperimentalnih glasbenih žanrov, kreativno pa sta ves čas povezana tudi z ostalimi oblikovalci elektronske glasbe v Sloveniji. Random Logic sta dobitnika nagrade Boomerang za najboljši live techno act v Sloveniji leta 2000, leta 2002 pa njun album Numrebs prejme naslov najboljšega albuma elektronske glasbe, ki ga podeli Radio France International. Kljub obsežnemu glasbenemu opusu je album Numrebs, ki sta ga izdala pri založbi Tehnika v letu 2001, njun prvi pravi dolgometražec. Celo desetletje po tem je njun pričujoči koncert napoved novega materiala. Težko pričakovana vrnitev pionirjev sodobne domače elektronske glasbe bo potekala v izbrušeni avdiovizualni podobi.

Sheffieldski dvojec SND (Mark Fell & Matt Steel) velja za eno izmed pionirskih zasedb v sodobni elektronski glasbi, ki je v svojih zgodnjih dneh vzpostavljala polje t.i. Glitch in ‘clicks & cuts’ elektronike z močnimi referencami na podtalna strujanja v polju britanskih plesnih elektronskih zvočnih praks. Od l. 1998 sta nanizala številne albume na priznanih založbah, kot so PAN, Raster-noton in Mille Plateaux. Slednja je bila prelomna založba v drugi polovici devetdesetih, katere estetiko agilnega digitalnega zvočnega minimalizma sta SND zaznamoval preko treh prelomnih albumov. nato pa spremenila svojo zvočno podobo in se intenzivneje vrgla v solistične projekte in sodelovanja, v polje zvočne umetnosti, instalacij. Predvsem Mark Fell je v zadnjih petih letih in postal zvočno in konceptualno verjetno najmočnejša figura elektronske glasbe zadnjih dveh let., čislan umetnik in ustvarjalec tudi v polju zvočne umetnosti ob ustvarjanju zvočnih instalacij in kuriranju razstav. Kot SND sta Fell in Steel nastopala skupaj z Autechre (in remiksala njuno glasbo), ustvarjala glasbo za znamenito sheffieldsko oblikovalsko združbo Designers Republic, miksala Ryoichija Sakamotoja in sodelovala z NHK-jem (Kouheijem Matsunago).  Vsak njun nastop je dovršena in do skrajne čistosti in preciznosti zvoka prignana enovita izkušnja, v kateri se pretakajo relacije med nastopajočim, publiko, programsko opremo in prostorom.

http://www.randomlogic.si/

https://soundcloud.com/randomlogic

http://www.discogs.com/artist/Random+Logic

snd2-medres_Aoki Takamasa

foto Random Logic: Igor Škafar

foto SND: Aoki Takamasa

Produkcija: MoTA- Muzej tranzitornih umetnosti, CUK Kino Šiška

Podpora: MOL- oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Predvaja se…