Ples/gledališče

05. 10. 2020

dvorana Katedrala

FESTIVAL LUTKE | NESTANOVITNI ZRAK

lutkovna/glasbena predstava za odrasle

V Nestanovitnem zraku je glasba; poetični in zvočni izraz animiranih materialov. Steklenke, plastenke, kovinske pločevinke, cevi, akvarijske pipe in baloni so glavni akterji predstave, ki v pritajeni svetlobi iz polja dekorativnosti prehajajo v ozvočeno gibanje, glasbeno kompozicijo. Avtor Laurent Bigot z njimi manipulira s tokom zraka, ki ga nadzoruje kompresor, mešalna miza pa je tista, ki določa, koliko zračnega časa ima na voljo vsak od akterjev. Ti so na nek način nadzorovani, hkrati pa tudi nepredvidljivi, tako kot je vsaka predstava, saj jo gradijo vsakič drugačne, edinstvene glasbene kompozicije.

4. 10. 2020 ob 18.00 / Komuna
5. 10. 2020 ob 18.00 in 21.00 / Komuna

Francoskega skladatelja in glasbenika Laurenta Bigota že od nekdaj zanima, kako ustvariti glasbo s predmeti iz vsakdanjega življenja in jih preplesti tudi z drugimi umetniškimi področji. Svoje ideje razvija v produkcijah, ki nastajajo v sodelovanju z različnimi glasbeniki, plesalci, filmskimi režiserji, pisatelji, igralci in vizualnimi umetniki. Je saksofonist francoske glasbene skupine Musicabrass, ki glasbo ustvarja in prepleta z zvoki iz urbanega in naravnega okolja. Je snovatelj različnih analognih sistemov, s katerimi v živo ustvarja zvok. Ustvarja unikatne zvočne objekte, ki omogočajo, da sta glasba in scenografija vedno v sobivanju ter interakciji.

Predstavo je podprla regionalna mreža Teatroskop.
Brez besed.

15. mednarodni festival sodobne lutkovne umetnosti LUTKE 2020 v letu sprememb preizprašuje svojo profilacijo. Skozi raznovrstnost vizualnih izrazov in vsebin razpira refleksijo sodobnega časa, ki se s satiričnimi, poetičnimi in včasih absurdnimi komentarji odziva na aktualna družbena vprašanja. Vodilo izbora so drzne, izzivalne, provokativne, navdihujoče, predvsem pa visoko kakovostne lutkovne predstave za odrasle mednarodnih razsežnosti, ki se gibljejo na presečišču lutkovnega gledališča, gledališča objekta, senc, plesa, performansa. Predstave ponujajo raznovrstne vizualne izraze, preizprašujejo preverjene lutkovne prakse ter potrjujejo neskončne in neslutene možnosti lutkovnega izraza.

Prodaja vstopnic: lgl.mojekarte.si in blagajna LGL

Več informacij: www.lgl.si

Organizacija: Lutkovno gledališče Ljubljana v sodelovanju s Kinom Šiška

Predvaja se…