Vizualna umetnost

29. 09. 2015 - 19. 10. 2015

FEMICOMIX – razstava stripov avtoric kolektiva KOMIKAZE

KOMIKAZE so neprofitno združenje oz. mreža neodvisnega stripa, ki povezuje stripovske aktivistke in aktiviste iz Hrvaške, Balkana in Evrope. Aktivnosti zduženja so osredotočene na produkcijo in promocijo strip kulture ter spletno in tiskano distribucijo avtorskega stripa. Prirejajo razstave, delavnice, sodelujejo s striparskimi iniciativami po Evropi in svetu ter spodbujajo razvoj neodvisne stripovske scene in avtorske

KOMIKAZE so neprofitno združenje oz. mreža neodvisnega stripa, ki povezuje stripovske aktivistke in aktiviste iz Hrvaške, Balkana in Evrope. Aktivnosti zduženja so osredotočene na produkcijo in promocijo strip kulture ter spletno in tiskano distribucijo avtorskega stripa. Prirejajo razstave, delavnice, sodelujejo s striparskimi iniciativami po Evropi in svetu ter spodbujajo razvoj neodvisne stripovske scene in avtorske produkcije.

FEMICOMIX je projekt, ki združuje 17 stripovskih umetnic in poskuša poudariti moč in potencial ženskega avtorskega izraza v sodobnem stripu. Ženski strip v estetskem smislu ne obstaja. Obstaja pa neko splošno prepričanje, da žensk strip ne zanima. Navkljub temu pa je v avtorskem stripu vse več avtoric. Ena od misij programa Komikaz je tudi afirmacija stripovskih avtoric. Nekatere med njimi so bile prvič objavljene ravno v Komikazah, sama mreža pa je bila večkrat označena kot “ženska” ravno zaradi kopice aktivnih protagonistk. Selekcija sodelujočih avtoric je nastala iz arhiva objavljenih spletnih in tiskanih izdaj Komikaz.

Avtorice razstave: Nina Bunjevac/Kanada; Amandine Meyer/Francija; Amanda Baeza/Portugalska; Bojana Bogavac/Črna Gora; Ivana Pipal/Hrvaška; Petra Brnardić/ Hrvaška; Petra Balekić/ Hrvaška; Ena Jurov/ Hrvaška; Dunja Janković/ Hrvaška; Lina Rica/ Hrvaška; Nele Broenner/Nemčija; Neja Tomšič/Slovenija; Petra Varl/ Slovenija; Katie Woznicki/ZDA-Srbija; Agneizska Piksa/Poljska; Anna Ehrlemark/Švedska; Ivana Armanini/ Hrvaška.

PRIHODNOST STRIPA JE V ROKAH AVTORIC!

KOMIKAZE so začele delovati leta 2002 kot e-projekt s spletnim naslovom KOMIKAZE.HR. Danes mreža združuje 240 avtorjev/avtoric iz 45 držav, do zdaj je izšlo 37 spletnih številk, 13 tiskanih albumov ter serija posebnih izdaj, objavili so že 4.300 strani stripov, postavili 177 razstav in organizirali 40 delavnic. Prioriteta Komikaz ostaja sodelovanje z neprofitnimi avtonomnimi kulturnimi conami. V 13. letih delovanja se je ustvaril bogat virtualni muzej in dinamično socialna struktura. Mreža je odprta in se še vedno širi. V kontekstu skupinske akcije za organizacijo (neoboroženega) odpora proti progresivni globalizaciji okusa in porastu institucionalizirane umetniške produkcije Komikaze združujejo svobodno in altruistično delovanje umetnikov z različnih geostrateških področij, ki jih povezuje neodvisna in brezkompromisna drža, alternativna glede na obstoječo dominantno umetniško prakso. Vse aktivnosti združenja je mogoče spremljati preko Komikaze infoportala in Facebooka.

SPREMLJEVALNI PROGRAM
Torek, 29. 9. 2015,
ob 19:00 – otvoritev razstave in Beđomatik / DIY delavnica bedžev  (gostujoči avtorici: Petra Brnardić in Petra Balekić);
ob 20:00 – koncert zbora Praksa.

Zbor Praksa je bil ustanovljen marca leta 2014. Dogodki v mestu kot so stavka delavcev in delavk ter odpuščanja v “Glasu Istre”, stavka in propadanje poslopja Arena Trikotaže ter želja mestne oblasti da se privatizira polotok Muzil, so jih spodbudili k skupnemu sodelovanju z namenom, da bi izrazili svoje mnenje. Izvor njihovega nezadovoljstva je bogatenje lastnikov na račun širše skupine prebivalstva, kar nas že vrsto let siromaši in vodi v eksistencialni propad. Intimno nezadovoljstvo in socialni upor izražajo na ulicah s pesmimi, ki govorijo o družbenih razlikah, s katerimi se soočamo, razredni solidarnosti in preseganju nacionalnih meja.

Torek, 6. 10. 2015, od 16:00 do 18:30 – Beđomatik / DIY delavnica bedžev (delavnico bo vodila Ivana Armanini, gostujoči avtorici: Ivana Pipal in Ena Jurov).

Soorganizacija Komikaze, Mesto žensk in Kino Šiška.

 

Predvaja se…