Vizualna umetnost

17. 09. 2018 - 11. 10. 2018

Kamera

Eva Juričan: YESTERDAY

cikel samostojnih razstav

Akademska slikarka Eva Juričan črpa navdih v kompoziciji in barvitosti fotografij subkultur, ki so se konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja zadrževale v okolici kalifornijske zahodne obale. Njen barvit vizualni izraz, raznoliki slikarski nosilci in ljubezen do neon roza vrvi ter lepilnega traku bodo skupaj z zelenjem, ki ga je prijazno posodilo Zavetišče za zavržene rastline, v zgornjem preddverju Kina Šiška poustvarili skejtersko džunglo.

Slikarka se poslužuje različnih materialov in kombinacije tehnik, vedno pa so prisotne žive barve, kar je posledica zanimanja za alternativno in urbano umetnost. Sicer klasično podobo kalifornijske četrti ali ceste po navadi dopolnjuje preprost graffiti tag ali daljši napis, ki slikarsko delo iz zgolj mimetičnega postavi v refleksivno področje ustvarjanja. S tem avtorica prestopi temporalno in lokacijsko vrzel med Ljubljano leta 2018 in Los Angelesom v poznih osemdesetih. Neonsko roza lepilni trak umetnici služi kot preprost, a pomemben vizualni element, kot nit, ki slikarska dela in instalacije poveže med seboj ter zasidra v enovit razstavni prostor.

Eva Juričan (1992) je študentka podiplomskega študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoja dela je prvič razstavila leta 2015 na skupinski razstavi v hostlu Celica na Metelkovi, istega leta pa je tudi diplomirala z delom Street art: iz ulice na platno. Razstavljala je na samostojnih razstavah, v letu 2018 tudi na skupinski razstavi AIR4 v Ravnikar Gallery Space. Poleg slikarstva jo zanimajo ilustracija, fotografija in oblikovanje. Trenutno deluje znotraj kulturno-umetniškega društva Bum Bum Banana, ki je aktivno predvsem na področju promocije alternativne glasbe in umetnosti v slovenskem okolju.

Zavetišče za zavržene rastline se zavzema za pomoč zapuščenim rastlinam v urbanih prostorih. Delo zavetišča je osredotočeno predvsem na lončnice, ki jih različne trgovine, cvetličarne, podjetja ali posamezniki zavržejo, ko začnejo odmirati in postanejo nezanimive ali zato, ker preprosto nimajo več časa ali prostora zanje. Članice in člani zavetišča so predani reševanju teh rastlin, poskrbijo, da si opomorejo, in jim iščejo nove domove.

Cikel samostojnih razstav je niz razstavnih projektov v zgornjem preddverju Kina Šiška, ki ga vsako leto pripravlja kurator ali kuratorka mlajše generacije.

Kuratorka: Tia Čiček.
Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…