Vizualna umetnost

07. 09. - 29. 09.

Galerija Kamera

DRUGAČNI SVETOVI 2023

Skupinska razstava 11. edicije Photonovega mednarodnega natečaja

vstop prost

Uradna otvoritev razstave bo potekala v četrtek, 7. septembra 2023, ob 19. uri v Kinu Šiška, v galeriji Kamera.

Skupinska razstava 11. edicije Photonovega mednarodnega natečaja predstavlja dela izbrane deseterice finalistov_k na dveh lokacijah hkrati, v Galeriji Photon in Kinu Šiška. Natečaj je namenjen mladim ustvarjalcem_kam (do 35. let) na področju sodobne avtorske fotografije iz območja srednje in vzhodne Evrope (CEE). Otvoritev razstave sovpada z obeleževanjem 20. obletnice ustanovitve Galerije Photon.   

Z natečajem se vzpodbuja avtorsko fotografijo, ki izkazuje originalnost ter inovativnost tako v formalnem pristopu kot v izboru tem in konceptov. Natečaj nima predpisane teme v finalni izbor pa so pogosto vključena dela, ki sodijo v široko paleto fotografskih in s fotografijo povezanih praks. Na skupinski razstavi se tako predstavlja najnovejša produkcija v sodobni fotografiji iz tega predela Evrope.

O izboru avtorjev in del je odločala tričlanska mednarodna žirija v sestavi: Vladimir Birgus, priznani češki fotograf, kustos, zgodovinar fotografije, profesor in vodja Inštituta za kreativno fotografijo na Šlezijski univerzi v Opavi, Thomas Licek, nekdanji direktor Eyes On – Meseca fotografije na Dunaju in soustanovitelj založniške platforme Reflektor, ter Maša Žekš, kuratoka, ki sodeluje z razstavno-projektnim prostorom, prodajno galerijo in odprtim ateljejem DobraVaga ter s Centrom ubrane kulture Kino Šiška, ki je letos koproducent razstave natečaja.

Finalisti_ke:

Bianka Csenki (HU) / Tamás Czeke (HU) / Laura Detre-Czirják (HU) / Eliška Hauserová (CZ) / Tomáš Jiráček (CZ) / Rene Ketiš (SI) / Franciska Legát (HU) / Iga Mroziak (PL) / Emma Szabó (HU) / Karla Šavrtková (SK)

Nagrajenci_ke:

  1. nagrada: Emma Szabó (HU)
  2. nagrada: Rene Ketiš (SI)
  3. nagrada: Franciska Legát (HU)

Organizacija: Kino Šiška in Galerija Photon.

Vstop prost.

7. 9.–29. 9. 2023

Foto: Franciska Legat, iz serije Hellish Eden, 2021–22.  

Predvaja se…