Vizualna umetnost

11. 11. 2019 - 30. 11. 2019

Galerija Kamera

kuratorska edicija

DRUGAČNI SVETOVI 2019: BOLJŠI JUTRI

razstava

Photonov natečaj za mlade kuratorje na področju sodobne avtorske fotografije je letos nadomestil siceršnji letni natečaj za mlade fotografe.

Prijavljeni kuratorji so material za svoje predloge črpali iz preteklih šestih edicij natečaja Drugačni svetovi (2013—2018). Zmagovalka natečaja, Mary Marinopoulou, bo svoj koncept s fotografijami treh avtorjev Jake Bulca, Ajde Schmidt in Tine Umer predstavila v obliki video instalacije v Kinu Šiška. V svojem razstavnem konceptu bo prikazala novo izkušnjo izbranih del, ki skupaj tvorijo konstruiran svet pod kreativnim vodstvom kuratorice. V Galeriji Photon bo istočasno potekala samostojna razstava zmagovalke natečaja Drugačni svetovi 2017, fotografinje Aleksandre Nowysz.

Letos je javni natečaj za mlade in še neuveljavljene kuratorje na področju sodobne fotografije, ki ga organizira Galerija Photon, nadomestil tekmovanje, ki se tradicionalno fokusira na mlade fotografe. Natečaj je bil tako namenjen mladim kuratorjem do 35. leta starosti, ki delajo, živijo ali so mednarodno aktivni v državah Srednje in Vzhodne Evrope. Prijavitelji so gradivo za svoj razstavni predlog črpali iz šestih izdaj fotografskega natečaja Drugačni svetovi (2013–2018), in sicer iz posameznih sklopov približno desetih finalistov vsakega natečaja. Zmagovalka natečaja Mary Marinopoulou svoj zmagovalni predlog razstavlja v Kinu Šiška, ki je tudi ko-producent razstave.

Izjava kustosinje

Razstava fotografij Drugačni svetovi 2019 je izkušnja sveta, zgrajenega iz fragmentov obstoječih svetov, ki jih vidimo skozi oči in fotoaparate Ajde Schmidt, Tine Umer in Jake Bulca. Da nam fotografska razstava ponuja “izkušnjo drugačnega sveta”, je povezano z našim dojemanjem zunanjega sveta: gibamo se znotraj njega, izberemo kot, iz katerega si ga želimo ogledati, z njim postanemo eno in mu dovolimo, da na nas vpliva na enak način, kot nam on dovoli, da vplivamo nanj.

Za razliko od večine fotografskih razstav se Drugačni svetovi 2019 ne osredotočajo na najboljšo možno predstavitev vsake fotografije, njeno popolno kadriranje in optimalno osvetlitev, temveč na to, kako vsaka od fotografij deluje kot sestavni del drugačnega sveta, ki ga ustvarjamo. Ta negiben svet brez ljudi, delovanja in interakcij sčasoma oživi, saj se naravna svetloba spreminja vsako minuto. Skozi to izkušnjo se zavemo, kako naša prisotnost nenehno spreminja ta svet, kako se vsaka njena plast zlepi z naslednjo in kako, skupaj z našimi telesi, postanejo del tega ‘drugačnega sveta’.

Tekst: Mary Marinopoulou

Fotografija: Ajda Schmidt, It’s Been Years Since, 2013

Kuratorka: Mary Marinopoulou

Vstop prost. 

Organizacija: Galerija Photon v sodelovanju s Kinom Šiška.

 

Predvaja se…