Glasba

26. 05. 2017 - 27. 05. 2017

dvorana Katedrala

DRUGA GODBA 2017

festival

Druga godba je s svojo 33-letno zgodovino eden najpomembnejših glasbenih festivalov osrednje Evrope. S svojim konceptom, novimi pristopi in “odkrivanjem” neznanih glasbenih vsebin ter geografskih teritorijev je edinstven v tem kulturnem prostoru. Letos se bodo v dveh dneh v Kinu Šiška predstavili Norvežanka Jenny Hval z enim najboljših albumov lanskega leta, pevka in borka proti nasilju nad ženskami Inna Modja, domači trio Širom s povsem svežim materialom, povratnica Yasmine Hamdan z novo ploščo ter Love and Revenge, libanonski projekt na stičišču sodobne elektronike in tradicionalne ljudske glasbe.

Druga godba povezuje – med drugim tudi festivale in kulturne centre! Tako se na primer že vrsto let povezujeta festival izjemnih glasbenih talentov Druga godba in gostitelj izjemnih muzik Center urbane kulture Kino Šiška, ki v koprodukciji organizirata nepozabne koncerte. Stežka si namreč predstavljamo, da na Trgu prekomorskih brigad ne bi v času festivala vsaj nekajkrat stala množica, čakajoč na muzike. Tako bo Šiška tudi letos pod streho Katedrale v petek, 26. 5., vzela Jenny Hval in Inno Modjo, v soboto, 27.5. pa Širom, Yasmine Hamdan ter Love and Revenge. Za slednje lahko kupite posebno vstopnico oziroma ‘Kino Šiška paket’, ki omogoča vstop na vse koncerte Druge godbe v Kinu Šiška.

petek, 26. 5. 2017

20:00 Jenny Hval
21:30 Inna Modja 

 

JENNY HVAL

Drugo gostovanje norveške art-pop umetnice v Sloveniji podira ustaljene prakse. Če je prvič na Festivalu Pranger nastopila kot glasbenica z izkazano literarno noto, tokrat upodablja pisano besedo v povsem transgresivnih konotacijah, a v odprti formi, ki zlahka nagovori zainteresirano občinstvo. Album Blood Bitch je vrhunec njene kariere in multidisplinarno delo, ki v živo prodre v drugo dimenzijo. Nagrade za najboljši album leta so lepe iztočnice za morebitno krhko neodločnost obiskovalca.

 

INNA MODJA

Zahodna Afrika ima nov glas za široko uporabo, Evropa pa tudi nov model za modo. Osebnost, ki ima močno sporočilo in odpira probleme. Svoje osebne izkušnje brezsramno in hrabro deli z javnostjo. V glasbi zajema iz širokega bazena današnje popularne glasbe,  prepriča v hip hop odtenkih, a tudi ko se opira na malijsko glasbeno tradicijo, kjer jo s svojim glasom podpre celo Oumou Sangare. Srčni afropop za sproščanje.

 

sobota, 27. 5. 2017

20:30 Širom
21:45 Yasmine Hamdan
23:15 Love & Revenge

ŠIROM

Že prvi koncerti trojice mladih glasbenikov iz Slovenije so napovedovali, da bomo sčasoma brali prav posebne glasbene zgodbe, ki se pletejo okoli številnih inštrumentov na odru. Mnogi med njimi so domače izdelave z izvori v daljnih krajih, ki jim zvesto sledijo tudi melodije. Sledil je prvi album ter prepričljiv nastop na showcase festivalu MENT Ljubljana, ki je pretresel tuje novinarje. Pred nami je že nov ritual Lahko sem glinena mesojedka, jogično doživetje novega poglavja v imaginarnem svetu Širom.

 

YASMINE HAMDAN

Na kratko smo jo spoznali v Jarmuschevem filmu Večna ljubimca in nato še v celovečerni različici Druge godbe 2015. Moderni glas arabskega sveta je na svojem novem albumu glasbeno še bolj izpoveden in ponuja mnoga presenečenja. Je mamljiva kombinacija akustike in elektronike, ki zlahka zleze pod kožo in se pretihotapi v srce. In kot pravi umetnica, je praznovanje lepote in nepopolnosti, ženstvenosti in ženskosti. Pomladna vrnitev nemirne duše in glasbenega nomadstva na veliki oder.

 

LOVE AND REVENGE

Če sta kultni libanonski rapper Rayess Bek in libanonska vizualna umetnica La Mirza še morda v dvomih, ali jima je uspelo ustvariti enega najbolj intrigantnih performansov od pojava Gotan Project, zanesenjaško mladostno plešoče občinstvo od Bejruta do Pariza vsakič znova odstrinja zavese dvoma v ekstatično sprejemanje unikatnega združevanja najboljšega v arabski popularni glasbi z izjemnimi utrinki iz zlate dobe egipčanskega filma. In vse to v živo. Poljubi Omarja Sharifa na platnu in plešoči boki Yasmine Hamdan v občinstvu … Godba!

Organizacija: Druga godba v koprodukciji s Kinom Šiška.

Predvaja se…