Film

13. 02. 2019

dvorana Katedrala

DONNA HARAWAY: PRIPOVEDI ZA ZEMELJSKO PREŽIVETJE (2016)

dokumentarni film (82 min)

Film o Donni Haraway je igrivo in zanimivo zastavljeno raziskovanje njenega življenja, vplivov in zamisli. Film v režiji Fabrizia Terranova je strukturiran kot zaporedje pogovorov, ki ga je avtorica lastnoročno pomagala zgraditi, o različnih temah, vključno s kapitalizmom in antropocenom. Haraway pripoveduje s strastjo in pogosto zaide k stranskim zgodbam.

Film bo s predavanjem o delu Donne Haraway pospremila Katja Čičigoj. Izobraževalna projekcija je del razstave Drobljenje ledu, ki poteka v Stekleniku, galeriji za zvok, bioakustiko in umetnost.

Isabelle Stengers, profesorica filozofije in sociologije na Svobodni univerzi v Bruslju, maja 2016 o filmu: “Donna Haraway je ena od najprepoznavnejših in najbolj relevantnih glasov naše dobe, je človek, ki nam pomaga premišljati o tem, kar se nam dogaja zdaj, na način, kot sem zapisala ob prevodu ene od njenih knjig v francoščino, ‘proizvodnje upanja na robu brezna’. Uteleša ‘eko-filozofsko’ mišljenje – akutno, zahtevno, ne išče bližnjic, hkrati pa udejanja moč za predloge, ki jo danes nujno potrebujemo. Harawayevo šele začenjajo prevajati v francoščino, ta zakasnitev je zagotovo vsaj delno povezana z zahtevnostjo njenega jezika. A ko spregovori, njena intenzivnost, humor in iskrenost, ki jih izraža, poskrbijo, da ta teža izpuhti. Dokumentarni film Fabrizia Terranove bo pravo razkritje za vsakogar, ki jo dojema kot zahtevno avtorico, prikazan pa bi moral biti na čim več različnih krajih, vključno z raziskovalnimi središči in povsod drugod po svetu, kjer razvijajo mišljenje jutrišnjega dne. Kinematografija Fabrizia Terranove je obarvana z navidezno realističnim, a diskretno domišljijskim slogom, kar se izvrstno prilega načinu prisotnosti, zaradi katere je ta potret zgled integritete. Njegova sredstva ne prevzamejo vodilne vloge in hkrati ne ponujajo nevtralnega stališča, Harawayeve ne omejujejo nič bolj kot so omejevala Joséja Andréija, ki mu je namenil svoj prvi, zanimiv film. V obeh primerih portretirancu dopušča, da je iskren na sebi lasten način, dovolj zaupa delovanju podobe, s katero ta zapis pretvori v soustvarjeno dokumentarno delo. Zares sem neizmerno hvaležna temu režiserju, ker je znal izkoristiti svoj talent, inteligenco in senzitivnost za realizacijo resničnega prenosa inteligence in čustev. Prav tako želim posebej poudariti, da je Harawayevi vlil neizmerno samozavest, saj smo doslej poznali samo njena posneta predavanja, tokrat pa ji je Terranova omogočil, da v živo predaja svoje najbolj drzne misli.”

Režija in scenarij: Fabrizio Terranova
Producent: Ellen Meiresonne
Produkcija: Atelier Graphoui (Bruselj)
Ko-produkcija: Kunstenfestivaldesarts, Spectre Productions (Rennes), CBA – Centre de l’audiovisuel (Bruselj), Fabbula (Barcelona), Rien à Voir (Bruselj)
S podporo: Filmski in avdiovizualni center federacije Valonija-Bruselj (Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles)
Foto: https://earthlysurvival.org/

Vstop prost. Film bo predvajan v angleščini, predavanje bo potekalo v slovenščini.

Organizacija: Zavod Cona v sodelovanju s Kino Šiška. 

Predvaja se…