Intermedija

22. 04. 2014 - 23. 04. 2014

DOMENICO QUARANTA: ONKRAJ NOVOMEDIJSKE UMETNOSTI

seminar s spremljevalnim programom Program seminarja.pdf Kaj je umetnost novih medijev oziroma novomedijska umetnost? Kaj v resnici opisuje ta izraz? Kaj je povzročilo razkol med tem izrazom in umetnostno sceno, ki naj bi jo opisoval? In končno, kaj lahko pojasni omejeno navzočnost te umetniške prakse – za katero se zdi, da ima vse, kar je

seminar s spremljevalnim programom

Program seminarja.pdf

Kaj je umetnost novih medijev oziroma novomedijska umetnost? Kaj v resnici opisuje ta izraz? Kaj je povzročilo razkol med tem izrazom in umetnostno sceno, ki naj bi jo opisoval? In končno, kaj lahko pojasni omejeno navzočnost te umetniške prakse – za katero se zdi, da ima vse, kar je potrebno, da bi veljala za reprezentativno prakso obdobja, v katerem digitalni mediji odločno spreminjajo politično, ekonomsko, družbeno in kulturno organiziranost sveta, v katerem živimo – v kritiških razpravah? Vseh teh in še mnogih drugih vprašanj se loteva italijanski umetnostni kritik Domenico Quaranta v svoji novi knjigi Onkraj novomedijske umetnosti (Beyond New Media Art, Link Editions 2013).

Onkraj novomedijske umetnosti je poskus analize trenutnega umeščanja tako imenovane novomedijske umetnosti v širše polje sodobnih umetnosti in poskus raziskave zgodovinskih, socioloških in konceptualnih razlogov za njen obroben položaj in omejeno prepoznavnost v sodobni umetnostni zgodovini. Po drugi strani je ta knjiga tudi poskus uvedbe novih kritiških in kuratorskih strategij, ki bi to marginalizacijo potisnile v preteklost, in osvetlitve aktualnosti umetnosti, ki se loteva medijev in problematike informacijske dobe.

Domenico Quaranta bo knjigo predstavil na tiskovni konferenci, namenjeni novinarjem in strokovnjakom, in na dvodnevnem brezplačnem seminarju, ki je namenjen predvsem študentom in umetnikom, obenem pa odprt tudi za splošno občinstvo. Seminar bo potekal v angleškem jeziku.

Ob tej priložnosti je zavod Aksioma izdal slovenski prevod knjige, ki je na voljo preko spletne platforme za tisk na zahtevo in kot brezplačna e-knjiga (epub in pdf).

Za prijavo na seminar pošljite ime in priimek, e-mail naslov ter telefonsko številko na: sonjagrdina@gmail.com.
Podatki se bodo uporabili izključno za kontaktiranje prijavljenih nekaj dni pred seminarjem, za potrditev udeležbe in posredovanje povezave na brezplačno e-knjigo v slovenskem jeziku.


PROGRAM:
1. dan (torek, 22. april)

10:00–11:00
Tiskovna konferenca / predstavitev knjige (pregled v knjigi obravnavanih tem): namenjena zlasti novinarjem, kustosem, teoretikom, profesorjem, umetnostnim zgodovinarjem, producentom, članom strokovnih komisij itd.

11:30–13:00
1. srečanje: Novomedijska umetnost
Prvo srečanje se bo osredotočilo na pomen etikete »novomedijska umetnost« in na širok nabor literature, ki uporablja bodisi to frazo bodisi njene splošno razširjene nadomestke, kot sta »medijska umetnost« in »digitalna umetnost«; razprava se bo dotaknila terminoloških vprašanj, ki jih zastavlja to poimenovanje. Je to opredelitev, ki temelji na mediju, kot se zdi na prvi pogled?

13:00–14:00
Odmor

14:00–15:30
2. srečanje: Kratka zgodovina sveta novomedijske umetnosti
Drugo srečanje bo orisalo zgodovino novomedijske umetnosti od začetkov v šestdesetih letih dvajsetega stoletja do zgodnjih devetdesetih let in se osredotočilo na tiste elemente te zgodovine, ki lahko podprejo tezo, da se je ta praksa razvila v samostojen umetnostni svet, in na razloge za to neodvisnost/ločitev od sveta umetnosti.

16:00–17:30
3. srečanje: Primerjava obeh svetov
Tretje srečanje bo ponudilo analizo razlik med svetom novomedijske umetnosti in svetom sodobne umetnosti s primerjavo njunih sistemov produkcije, distribucije in reflektiranja. Oba svetova bosta obravnavana glede na predstavo o umetnosti, na kateri temeljita, glede na tip umetnika, ki ga podpirata, glede na meje, ki ju opredeljujejo, in glede na sisteme produkcije in distribucije, ki sta jih razvila.

Spremljevalni program:
13:30–18:00
Performans: Emil Kozole – E-dentiteta (E-dentity, preddverje, prvo nadstropje)

18:00
Performans/instalacija: Andrea Knezović – Na pragu (On the Threshold, prizorišče: Komuna)

19:00
Pogovor Domenico Quaranta in Vuk Ćosić: Vloga interneta in spletnih praks pri opozarjanju širšega občinstva sodobne umetnosti na novomedijsko umetnost (prizorišče Kamera)


2. dan (sreda, 23. april)

13:00–14:30
4. srečanje: Boemski ples: Novomedijska in sodobna umetnost
Četrto srečanje bo razpravljalo o zgodovini novomedijske umetnosti v skladu z modelom vedenja avantgarde, kot ga je v Naslikani besedi (The Painted Word, 1975) opisal Tom Wolfe. Avtor se bo osredotočil na to, kako se novomedijsko umetnost predstavlja na platformi sodobne umetnosti od sredine devetdesetih let do danes; razpravljal bo o prezentacijskih načinih in retoriki, ki jo uporabljajo muzeji in trgovci z umetnostjo.

15:00–16:30
5. srečanje: Postmedijska perspektiva
Peto srečanje bo skušalo odgovoriti na dve temeljni vprašanji. Če se čedalje več umetnikov, ki so bili prej znani kot novomedijski umetniki, seli v svet sodobne umetnosti, kaj se bo zgodilo s svetom novomedijske umetnost? Se mora obnoviti ali odmreti? In kaj lahko po drugi strani naredijo kritiki in kustosi sodobne umetnosti, da bi omogočili vključitev teh umetnikov in umetniških del v svet umetnosti in da bi dosegli boljše razumevanje teh ustvarjalcev in njihovih del?

Spremljevalni program:
12:30–18:00
Performans: Emil Kozole – E-dentiteta (E-dentity, preddverje, prvo nadstropje)

17:00–18:30
Heath Bunting (predavanje): Sodobni britanski umetnik Heath Bunting bo predstavil izčrpen pregled svojega dela od korenin v umetnosti v javnem prostoru prek obdobja spletne umetnosti do sedanjosti (prizorišče Kamera)

18:15–19:15
Slovenska scena novomedijske umetnosti (predstavitev):
– Ljudmila
– Zavod Projekt Atol
– Zavod K6/4 – galerija Kapelica
– KID Kibla
– Zavod Cona
– KUD MoTA
– Zavod Aksioma

20:00
Skupinski obisk: odprtje razstave Golana Levina F.U.C.K. & QR Codes for Nomads v Projektnem prostoru Aksioma, Komenskega 18, Ljubljana


Post-seminarski forum

Zagon spletne »bralne skupine«: Forum, kjer bodo objavljeni izbrani citati, ki jih bo lahko komentiral vsakdo, ki ga bo zanimalo sodelovanje v razpravi. Spletišče bo začelo delovati med seminarjem in bo nudilo tudi aktualne informacije o tem dogodku, dokumentacijo in povezave. Avtor bo za spletno razpravo z občinstvom na voljo še dva tedna po seminarju.


DODATNI DOGODEK:

četrtek, 24. april
11:00–14:00

Heath Bunting: delavnica Preživetje/Varnost (Survival/Security)
Britanski umetnik Heath Bunting vas vabi k sodelovanju na delavnici Preživetje/Varnost, ki bo potekala v parku Tivoli v Ljubljani. Delavnica je namenjena vsem, ki želijo preživeti nekaj ur v umetnikovi družbi in se naučiti o užitnih rastilnah, grajenju drevesnih hiš ali lovu.

Zbirno mesto: Tivolski grad, točno ob 11:00!
Ciljamo na 20 udeležencev, na podlagi prvih prejetih e-mailov.

Za prijavo kontaktirajte Majo Kalafatić: maja.kalafatic@gmail.com / 041 811 856
Delavnica je brezplačna.

Delavnico organizira in koordinira Maja Kalafatić.
Podpora: Hochschule für musik und tanz Köln, the Zentrum fur zeitgenössischen tanz, JSKD in Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana.


Domenico Quaranta
(http://domenicoquaranta.com/) je umetnostni kritik in kurator. Njegovo delo se osredotoča na vpliv sodobnega tehno-družbenega razvoja na umetnost. Njegovi prispevki se redno pojavljajo v revijah Flash Art in Artpulse. Leta 2006 je (skupaj z M. Bittantijem) uredil knjigo Prizorišča iger: Umetnost v obdobju video igric (GameScenes. Art in the Age of Videogames); leta 2010 je objavil delo Mediji, novi mediji, postmediji (Media, New Media, Postmedia). Kot kurator je organiziral različne razstave in dogodke tako v Italiji kakor tudi na mednarodnih prizoriščih, vključno z naslednjimi: »Holy Fire. Art of the Digital Age« (Bruselj 2008, skupaj z Y. Bernardom); »Pixxelpoint« (Nova Gorica 2008 in 2009); »RE:akt! | reconstruction, re-enactment, re-reporting« (Bukarešta – Ljubljana – Rijeka – Maribor 2009–2010); »Playlist« (Gijon 2009 in Bruselj 2010) in »Collect the WWWorld. The Artist as Archivist in the Internet Age« (Brescia 2011, Basel in New York 2012). Leta 2010 je sodeloval v seminarju »Taktike in prakse: Gonilniki novih medijev« v Ljubljani. Je umetniški direktor Centra Link za umetnosti informacijske dobe in predavatelj na Akademiji di Brera v Milanu ter na več drugih univerzah v Italiji.

Več informacij na:
www.aksioma.org/beyond.newmedia.art/

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2014 / www.aksioma.org
Koprodukcija: Center za urbano kulturo Kino Šiška, Ljubljana / kinosiska.si
Partner: LINK Center for the Arts of the Information Age, Brescia / www.linkartcenter.eu

Projekta E-dentiteta Emila Kozoleta in Na pragu Andree Knezović sta nastala v okviru U30 – iniciative za podporo mladih umetnikov.

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

Predvaja se…