Glasba

07. 05. 2018

Kino Šiška

DEERHOOF + WREKMEISTER HARMONIES

Maja nas z novo ploščo končno spet obišče kultna skupina neodvisnega rocka s pridihom navihanega popa Deerhoof, vedno drugačna, vedno vihrava in vedno hudomušno drzna. Kot posebni gost se ji bo na večeru pridružila zasedba Wrekmeister Harmonies, ki je s svojo težko godbo ob prejšnjem obisku Ljubljane zakuhala enega najboljših koncertov leta, tokrat pa bo predstavila povsem svežo novo ploščo.

John Peel jih je dvakrat povabil na sešn v svoj studio. Pitchfork je njihovo ploščo Apple O’ razglasil za enega najboljših albumov novega tisočletja. Sodelovali so tako z Zachom Hillom (Death Grips) kot z Joanno Newsom. Njihova plošča Milk Man je bila predelana v balet za otroke. Sufjan Stevens je ploščo The Runners Four imenoval za album desetletja. Šli so na turneje z Radiohead, The Flaming Lips, Beckom in Red Hot Chili Peppers. Za priredbe so jih zaprosili Blonde Redhead, Maroon 5 in Starfucker. V videospotu za komad “Exit Only” je nastopil Michael Shannon. Slavospeve so jim nizali Henry Rollins, Blur in Yeah Yeah Yeahs. Ploščo Las Isla Bonita je za Talkhouse recenzirala Merrill Garbus (Tune-Yards). S Xiu Xiu so v Avstriji v živo odigrali ploščo Joy Division Unknown Pleasures.

Še bi lahko naštevali. Po več kot 20 letih premikanja gora je zbirka dejstev in dosežkov kalifornijskega benda Deerhoof namreč tako pisana, eklektična, intrigantna in nabrana z vseh vetrov kot njihov glasbeni izraz. Ta se sicer vrti okoli neodvisnega rocka, punka, noisea in razmišljujočega popa, a ga igriva zasedba z neštetimi vplivi in referencami stalno obrača in prevrača v povsem lastno, nezamenljivo godbo. Bend je Šiško navdušil že ob prvem obisku leta 2010, vrača pa se s septembra izdano ploščo Mountain Moves, protestnim albumom, ki mu kljub politični noti ne manjka očarljivosti, na njem pa med drugim gostujeta Juana Molina in Xenia Rubinos.

Kot posebni gost večera bo nastopil varovanec založbe Thrill Jockey, dvojec Wrekmeister Harmonies, čigar vodja J. R. Robinson življenje dojema kot dolg, postopen proces razpadanja, to videnje pa preliva v težkokategorne metalske kompozicije na sečišču dronea, post-rocka in dooma. Robinson, ki je tekom kariere sodeloval z ikonami, kot so Jef Whitehead (Leviathan), Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten), David Yow (The Jesus Lizard), Chip King in Lee Buford (The Body) in Marissa Nadler, nas bo obiskal slab mesec po izidu nove plošče The Alone Rush, prve, ki jo je ustvaril le s partnerico Esther Shaw. Na albumu je črpal iz težke dvojne izkušnje ljubljene osebe in oskrbe drugega člana družine z neozdravljivo boleznijo. Zasedbin prvi obisk Ljubljane leta 2016 v klubu Channel Zero je med prisotnimi obveljal za enega od koncertov leta, med odsotnimi pa sprožil obžalovanje zaradi zamujene priložnosti. K sreči se nam maja obeta popravni izpit.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…