Glasba

13. 06. 2017

dvorana Komuna

indekš

ŽEN

+ GIUNGLA

Na tokratnem Indekšu bodo za glavno poslastico poskrbele Žen, ki so s svojim prekrasnim zvočnim valovanjem na stičišču shoegazea in post-rocka očarale množice od Balkana do Baltika. Po odpovedi nastopa Francozinj Decibelles pa bo vskočila obetavna Italijanka GIUNGLA, “dete PJ Harvey in Grimes”!

Zagrebčanke Žen, najnovejša pridobitev domače založbe Moonlee, na prvi vtis morda niso tako vpadljive kot Francozinje, a niso zato nič manj prepričljive. Zasanjana večplastna potovanja po melodičnih krajinah, od krautovske hipnotike do math rockovskih preobratov, podprta s čudovito poetičnimi vizualijami, so izkušnja, ki je očarala že poslušalce s celega sveta.

Kevin Cole z znamenitega radia KEXP je skladbo ‘Žal’ z njihovega drugega albuma Jantar tako med drugim razglasil za komad dneva, že pred tem pa jih je ljubiteljem “močnega post-rocka” priporočil sloviti spletni kritik Anthony Fantano (The Needle Drop). Četverica bo Šiško obiskala po vrnitvi z nedavne baltiške turneje in med pripravljanjem novega, že tretjega albuma.

Drobna Emanuela Drei oziroma GIUNGLA zna pritegniti pozornost, pa ne le z nalezljivimi minimalističnimi kitarskimi linijami, elektronskimi loopi in glasom, enkrat krhko krasnim, drugič divje trmastim. Eden njenih glavnih adutov, ki do izraza pride zlasti na odru, je namreč tudi uporniška drža, s katero v svojo The xx-ovsko pop sladkost vnese ravno prav punk odnosa, ravno pravšnji kanček teme. Nič čudnega, da si je za umetniško ime izbrala “džunglo” – divjo in čudovito hkrati.

Mlada glasbenica, med drugim tudi nekdanja basistka His Clancyness, ki so nas navdušili na letošnjem MENTu, je lani izdala težko pričakovani kratkometražni prvenec Camo. EP je med drugim prepričal Noisey, ki je GIUNGLO opisal kot dete PJ Harvey in Grimes, in glasbenici prinesel koncerte na teksaškem SXSW ter po celi Evropi – med drugim tudi pred Battles in na letošnjem Eurosonicu. Tam je nastopila kar dvakrat, v Slovenijo pa bo prvič skočila sredi italijanske turneje, v okviru katere bo med drugim ogrevala tudi za Foalse in Sohna.

Organizacija: Kino Šiška.


Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…