Ostalo

12. 10. 2018 - 13. 10. 2018

več prizorišč

festival stripa Tinta

Darko Macan: STRIPOVSKI SCENARIJ

predavanje in scenaristična delavnica

Od ideje do scenarija za strip s hrvaškim mojstrom Darkom Macanom.

Darko Macan alias Cecile Quintal, hrvaški literat, esejist, urednik, kritik, scenarist in risar, vrhunski poznavalec stripa v teoriji in praksi, bo v petek, 12. 10., na predavanju v MSUM predstavil osnove stripovske scenaristike. Spregovoril bo o tem, kako se lotiti scenarija, kako priti od ideje do zgodborisa (storyboarda), kaj so najpomembnejši elementi scenarija, kako je videti pravi stripovski scenarij in kakšne so običajne začetniške napake. Iz ust prekaljenega mojstra bo skratka slišati o vsem, kar pritiče stripovski scenaristiki in še kaj.

Dan pozneje bo delavnico v Kinu Šiška zaznamoval premik od teoretičnega k praktičnemu delu, saj je njen cilj priprava vrhunskega stripovskega scenarija. Zaželeno je, da udeleženci s seboj prinesejo lastne ali tuje literarne predloge. Nastali scenariji bodo z dovoljenjem avtorjev ponujeni v izdelavo slovenskim risarjem stripa. Delavnica je namenjena ustvarjalcem stripa, risarjem in stripovskim scenaristom vseh starosti.

Darko Macan (1966, Zagreb) je scenarist svetovnega slovesa, avtor stripov Borovnica, La Bête Noire, Marshall Bass in Mi, mrtvi. V svoji izredno plodoviti karieri je med drugim pisal scenarije za Tarzana, Star Wars in Grendel Tales, za katere je bil kar dvakrat nominiran za nagrado Eisner.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, delavnica pa v slovenskem, hrvaškem in angleškem.

Obvezna je predhodna prijava na: core@mail.ljudmila.org ali tel. št. 031 401 556.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Kino Šiška v sodelovanju s MSUM.

Predvaja se…