Vizualna umetnost

05. 05. 2021 - 25. 05. 2021

Galerija DobraVaga

Dan X

Pop-up razstava

Posamezne publikacije v seriji petih knjig z naslovom Dan X vsebujejo 24-urno sodelovanje med pisateljem in fotografom. Med letoma 2016 in 2019 je bilo pet umetniških dvojic povabljenih, da pripravijo dve vzporedni umetniški interpretaciji dneva, ki ga je vsaka preživela skupaj.

Ne da bi se posebej osredotočali na vprašanja, s katerimi se je v trenutkih njihovega nastajanja soočala Evropa, vsak projekt kljub temu ponuja posnetek prevladujočega razpoloženja na različnih koncih celine, kot so ga umetniki in umetnice zaznali na izbrani datum.

Publikacije vsebujejo različne teme in pristope – izlet z avtomobilom, portret nemške vasi ter dnevno in nočno sprehajanje ali potovanje po naravnih in urbanih habitatih. Fotografijo in besedilo združujejo enakovredno – slike in besedila so povezani, vendar neodvisni, prepleteni drug z drugim.

Dan X, ki sta ga uredili Laura Braun in Eva Eicker, se je rodil z namenom, da sproži osebne projekte in ideje umetnikov, ki so bili zlahka uresničljivi zaradi omejitev, ki jih nalaga format, in spodbudi sodelovanje med disciplinama fotografije in pisanja.

Organizacija: Kino Šiška / DobraVaga

Vstop prost.

Predvaja se…