Intermedija

09. 03. 2016 - 10. 03. 2016

ČRNI KABINET

Konferenca o nadzoru, paranoji, nevidnosti in internetu Kako se je lahko medmrežje iz utopičnega, za vse brezplačnega odprtokodnega raja in zadnje libertarne trdnjave izrodilo v sedanje stanje permanentnega nadzora, ekshibicionizma in paranoje? Ta dvojnost je rdeča nit, ki povezuje govorce na dvodnevni konferenci Črni kabinet, ki ga organizira Aksioma v partnerstvu z ustanovama Drugo more

Konferenca o nadzoru, paranoji, nevidnosti in internetu

Kako se je lahko medmrežje iz utopičnega, za vse brezplačnega odprtokodnega raja in zadnje libertarne trdnjave izrodilo v sedanje stanje permanentnega nadzora, ekshibicionizma in paranoje? Ta dvojnost je rdeča nit, ki povezuje govorce na dvodnevni konferenci Črni kabinet, ki ga organizira Aksioma v partnerstvu z ustanovama Drugo more iz Hrvaške in d-i-n-a/The Influencers iz Španije, gosti pa ga Kino Šiška.

Konferenca, ki so jo ob večletnem raziskovanju teh tem zasnovali raziskovalec Bani Brusadin in mednarodno priznana umetnika Eva & Franco Mattes, namerava odpreti razpravo o občutljivi in pogosto kočljivi nalogi umetnosti in domišljije v dobi množičnega nadzora, pri čemer bodo izpostavljene številne povezave z neodvisnimi raziskavami, civilnim aktivizmom in novimi oblikami političnega delovanja.

Kako uspe politično zavednim umetnikom in medijsko podkovanim aktivistom, brskati za manjkajočimi podrobnostmi? Kakšne tehnološko družbene stroje so iznašli za to delo? Kakšne nove povezave gradijo med oddaljenimi disciplinami? Kako jim uspe drzne taktike uporabiti za razkrivanje skrivnosti – pa naj gre za tiste, ki so resnično skrite, ali pa tiste, ki se skrivajo na očeh družbe – v obsežnejšem iskanju svobode? Gostje Črnega kabineta Peljhan, Levi, Roth, Brout & Marion ter Blas bodo predstavili lastne izkušnje in ideje, s katerimi poskušajo iskati odgovore na ta vprašanja.

PROGRAM>

Sodelujejo: Marko Peljhan (SI/ZDA), Simona Levi (ŠP), Evan Roth (ZDA/FR), Émilie Brout & Maxime Marion (FR) in Zach Blas (ZDA).

Kustosi: Bani Brusadin (IT/ŠP) ter Eva & Franco Mattes (IT/ZDA)

 

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti v sodelovanju s Kinom Šiška.

Črni kabinet je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ŠP).

Finančna podpora: Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji.

 

Predvaja se…