Vizualna umetnost

30. 11. 2015 - 05. 12. 2015

COMMON SPACE / SKUPNI PROSTOR – pregledna razstava Cikla mladih ustvarjalcev 2.0

Kuratorici: Tia Čiček in Dora Trček Umetniki: Rina Barbarić, Polona Drobnič, Nejc Franetič – Deso, Martina Jurak, Asiana Jurca Avci, Emil Kozole, Maruša Meglič, Sai Pan, Jaka Vatovec V prostorih Kioska Kino Šiška se je v sezoni 2014/15 predstavilo devet mladih slovenskih umetnikov, ki predstavljajo sodobne slovenske umetniške tokove. Devetmesečna serija devetih razstav Cikla mladih

Kuratorici: Tia Čiček in Dora Trček

Umetniki: Rina Barbarić, Polona Drobnič, Nejc Franetič – Deso, Martina Jurak, Asiana Jurca Avci, Emil Kozole, Maruša Meglič, Sai Pan, Jaka Vatovec

V prostorih Kioska Kino Šiška se je v sezoni 2014/15 predstavilo devet mladih slovenskih umetnikov, ki predstavljajo sodobne slovenske umetniške tokove. Devetmesečna serija devetih razstav Cikla mladih ustvarjalcev 2.0 je bila uspešno izpeljana pod vodstvom mladih kuratoric Tie Čiček in Dore Trček. Zaključna razstava Cikla mladih ustvarjalcev 2.0 bo devet umetnikov, ki delujejo v različnih medijih, združila pod skupnim naslovom in tematiko – Common Space. Razstava bo realizirana v prostorih Galerije Kortil na Reki na Hrvaškem s pomočjo hrvaškega kulturnika Antonia Kiselića.

Na skupinski razstavi Common Space se bodo umetniki cikla Polona Drobnič, Asiana Jurca Avci, Sai Pan, Martina Jurak, Emil Kozole, Jaka Vatovec, Maruša Meglič, Nejc Franetič – Deso in Rina Barbarić predstavili z novimi deli, katerih rdeča nit je refleksija »skupnega prostora«, ki mu pripadajo. Ta predstavlja tako prostor intimne bivanjske izkušnje, svobode in avtonomne ustvarjalnosti, kot tudi prostor družbenih prisil in negotovosti, kompleksnosti in dialoškosti sodobnih identitet. Naslov Common Space se navezuje na različne poglede, izkušnje, življenjske sloge in identitete mladih umetnikov, katerih dela bodo predstavljena v skupnem galerijskem prostoru, obenem pa se navezuje na skupen družbeni prostor, katerega predstavlja Slovenija in vpliv njene umetniške scene na posameznega umetnika. Intimni trenutki s prijatelji in družino se mešajo z družbeno kritiko vsakdana, utrinki urbanega okolja pa s pejsaži ruralnega domovanja. Deveterica raznovrstnih umetnikov se je tematike lotila izvirno in individualno skozi lastne izkušnje (študijske izmenjave, bivanje v tujini ali ustvarjanje v domačem okolju itd.) in različne tehnike ustvarjanja (slikarstvo, ilustracija, kiparstvo, fotografija, multimedija, inštalacija itd.). V sklopu razstave Common Space bo potekala tudi zine delavnica, katere končni produkt bo skupinski zine, ki bo služil kot katalog k razstavi.

Razstava Common Space prav tako vzpostavlja paralele med mlado umetniško produkcijo sorodnih prizorišč in bližnjih urbanih centrov sodobnega kulturnega in umetniškega dogajanja. Ljubljana in Reka sta obenem že od leta 1979 prijateljski mesti, v katerih se mladi ustvarjalci soočajo s podobnimi finančnimi omejitvami ter pogoji za delo. Refleksija skupnega okolja ter omejitev obema mestoma služi kot vir kreativnosti mlajše generacije. Reka kandidira tudi za Evropsko prestolnico kulture 2020 in se lahko pohvali s cvetočo umetniško produkcijo mlajše generacije. Tovrstno mednarodno sodelovanje nudi slovenskim mladim ustvarjalcem dragocene izkušnje pri doseganju tuje javnosti in spoznavanju tujega, vendar podobnega umetniškega okolja. Reškim ustvarjalcem pa bo dalo priložnost vpogleda v sodobno umetniško produkcijo mlajše generacije ter mreženja z vrstniki prijateljskega mesta.

Organizacija Kino Šiška in Erekt v sodelovanju z Galerijo Kortil in podporo Ministrstva za kulturo RS.

ministrstvo-za-kulturo

Predvaja se…