Ples/gledališče

28. 05. 2021 - 31. 05. 2021

Kino Šiška

2. del

CoFestival 2020-21: Ojačevalci glasov

mednarodni festival sodobnega plesa

Z velikim veseljem najavljamo Ojačevalce glasov na CoFestivalu, mednarodnem festivalu sodobnega plesa. Program, ki ga novembra lani zaradi pandemije nismo mogli izvesti, se bo končno odvil med 28. in 31. majem 2021 v Centru urbane kulture Kino Šiška.

Nastopili bodo umetnice in umetniki ter kolektivi, ki jih bomo kljub številnim omejitvam v državah, kjer živijo in delajo, lahko pripeljali v Ljubljano: eksperimentalno-glasbeni kolektiv Maulwerker (Nemčija) se bo predstavil s serijo koreovokalnih kompozicij, izjemno zanimiv umetnik mlajše generacije Sergiu Matis (Romunija, Nemčija) bo s soustvarjalci izvedel sveže delo Nemir (Unruhe), ena najvznemirljivejših evropskih koreovokalistk, plesalka in koreografinja Jule Flierl (Nemčija) pa bo nastopila s solom Nameravam peti (I Intend To Sing). CoFestival bomo otvorili s predstavo Posebna izdaja Andreje Rauch Podrzavnik. Festival nastaja v sodelovanju med Nomad Dance Academy Slovenija in Centrom urbane kulture Kino Šiška.

Novembra 2020 smo bili zaradi pandemije prisiljeni skrčiti naš program in ga prestaviti na splet. Čakanje na trenutek, ko bi naš program lahko izvedli, je spreminjalo naše načrte, programi so se nam sproti rušili, a naše volje, da ga izpeljemo, niso načeli. Naši glasovi niso potihnili.

Gostovanja Poslušalcev (The Listeners) Alme Söderberg in sodobnoplesnega ansambla Cullberg ter Jonathana Burrowsa in Matea Fargiona s koreografijami Govorjenje plesa (Speaking Dance), Vnovično pisanje (Rewriting) in Solo (The Solo Piece) so bila novembra odpovedana, izkazalo pa se je, da jih niti letos ne bomo mogli gostiti. Koncert bolgarskega perfomerja in koreografa Iva Dimcheva smo prenašali iz Sofije, izjemni nastop tuvanske vokalistke Sainkho Namtchylak pa iz Katedrale Kina Šiška. Predstavili smo tri skupinska postopkovna dela, v katerih je sodelovalo več kot dvajset domačih umetnic in umetnikov, prekarnih delavk in delavcev s področja sodobnega plesa ter umetniških in kulturnih praks, ki so z njim povezane. Na mednarodni delavnici Atelje mednarodne mreže European Dancehouse Network smo pod festivalskim naslovom Ojačevalci glasov zgodovinsko, teoretsko in praktično razčlenili fenomene koreovokalistike, govora in koreografije, eksperimentalnega glasbenega komponiranja, ki je v dvajsetem stoletju vključevalo neobičajne rabe glasu. Na delavnici so kot predavatelji, mentorji ali govorci sodelovali: Irena Tomažin Zagoričnik, Jasmina Založnik in Rok Vevar, Luka T. Zagoričnik, Jule Flierl in Igor Dobričić. Prispevki, ki so nastali na Ateljeju, bodo v obliki člankov, transkriptov predavanj in intervjujev konec leta izšli v tematski številki revije Maska. V novembrskem delu CoFestivala smo predstavili tudi dva sklopa filmov. Prvi je bil posvečen življenju in delu Valeske Gert, nemške plesalke in performerke iz časa weimarske republike, drugi pa ameriški pionirki postmodernega plesa Anni Halprin. Gostili smo tudi nemški koreovizualni tandem Wilhelm & Groener s spletnim koreografskim delom 33 skic_Performing@Archive ter knjigo Ksenija, Xenia: Londonska plesna leta Ksenije Hribar 1960‒1978 Roka Vevarja (Maska, JSKD, NDA Slovenija, 2020).

Četudi ga po navadi povezujemo z molčečim gibanjem telesa, sodobni ples v svojih dobrih primerih nikoli ni bil utišani podložnik. Vselej je imel svoj specifični glas. V razmerah in okoliščinah, ko se je zaradi pandemije politika pretvorila v koreografinjo, ko je povečala razdalje med telesi, preprečila dotik in ustvarila družbene partiture s telesnimi scenariji, kakršnim doslej še nismo bili priča, smo se na CoFestivalu odločili ples nastaviti »na glas« in pri tem tudi vztrajati. Zelo na glas. Zdaj, ko si v disciplinarnih koreografijah po mestnih ulicah znamo utelesiti delček svobode, kakor da bi udejanjali užitek v inventivnih plesnih partiturah, so nemara izpolnjeni pogoji, da lažje razumemo, kdo ali kaj so resnični ojačevalci naših glasov.

Festival bo potekal skladno s priporočili NIJZ in za omejeno število gledalcev.

Program Ojačevalci glasov smo kurirali: Irena Tomažin (gostujoča sokuratorica), Dragana Alfirević, Mitja Bravhar, Rok Vevar in Jasmina Založnik.

Vabljeni!

Celoten program je na voljo na www.cofestival.si

PET, 28. 5. 2021

Andreja Rauch Podrzavnik: Posebna izdaja IV, 2021
premiera v živo v okviru CoFestivala – Katedrala, Kino Šiška 

ob 20:00
*Vstopnice (9 eur): http://bit.ly/PosebnaIzdaja_COFtix

Založniška “trafika”
11. 00 – 19. 00
SLOVENSKI GLEDALIŠKI ZALOŽNIKI (Slovenski gledališki inštitut, Knjižnica MGL, Festival Borštnikovo srečanje, zavoda Maska in Emanat), se bodo na Cofestivalu predstavili z izborom novitet, temeljnih del in založniških zanimivosti, namenjenim strokovni in širši javnosti. Založniško ‘trafiko’ lahko obiščete prvi dan festivala, med 11.00 in 19.00, pred Kinom Šiška in izkoristite ugodno ponudbo knjižnih izdaj.
Prost vstop.

NED, 30. 5.

Jule Flierl: Nameravam peti, 2017
predstava v živo v okviru CoFestivala – Komuna, Kino Šiška
ob 19.00

*Vstopnice (9 eur): http://bit.ly/NameravamPeti_COFtix

Sergiu Matis: Nemir
predstava v živo v okviru CoFestivala – Katedrala, Kino Šiška
ob 21.00

*Vstopnice (9 eur): http://bit.ly/Nemir_COFtix

PON, 31. 5.

➤  Kolektiv Maulwerker: Vokalni prostori, komponirana telesa, 2021
predstava v živo v okviru CoFestivala – Katedrala, Kino Šiška
ob 20.00
*Vstopnice (9 eur):
http://bit.ly/Maulwerker_COFtix

Posebno obvestilo: Ob vstopu na prireditveni prostor morate izkazati negativen rezultat PCR ali HAG testa, potrdilo o prebolelosti oziroma cepljenosti, po navodilih NIJZ in odloku v Uradnem listu, do preklica oziroma spremembe.

Organizacija: Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija

Predvaja se…