Vizualna umetnost

17. 04. 2015 - 10. 05. 2015

Coco Wasabi: Art Core

Razstava umetniških del in kolažev Avstrijska umetnica Coco Wasabi se bo s samostojno razstavo Art Core tokrat prvič celovito predstavila tudi v Ljubljani. Kot pove že sam naslov, se v svojem umetniškem ustvarjanju drzno spušča v globine, kjer se vse prične – v samo »jedro umetnosti«. Snov za svoja dela črpa iz različnih obdobij umetnostne

Razstava umetniških del in kolažev

Avstrijska umetnica Coco Wasabi se bo s samostojno razstavo Art Core tokrat prvič celovito predstavila tudi v Ljubljani. Kot pove že sam naslov, se v svojem umetniškem ustvarjanju drzno spušča v globine, kjer se vse prične – v samo »jedro umetnosti«. Snov za svoja dela črpa iz različnih obdobij umetnostne zgodovine, najdeni material osvobaja izvornih konvencij in ga enakopravno združuje z namenom ustvarjanja konfrontacije in novega diskurza. Njeni kolaži tako učinkujejo kot nepričakovana eksplozija, ki nenadoma raztrešči vse že obstoječe in ustvari povsem nov red. Harmonično, vendar vse prej kot dolgočasno, tako nastaja končni izdelek, ki prinaša vznemirjenje in stilistične preboje. Pri tem se mora oko opazovalca prepustiti vizualni igri globine in perspektive, ki pomembno zaznamuje avtoričin likovni izraz. V svojih delih ji uspe vzpostaviti ravnotežje med barvitostjo in rezkostjo črne in bele barve. Samozavestno se loti vsake, tudi še tako eksplozivne teme in jo razgali pred očmi gledalcev. Kljub igrivosti in skrivalnicam med parafraziranjem in razgaljanjem simbolov, lahko v njenih delih prepoznamo neverjetno natančnost in občutek za razmerja, razporejanje ploskev, oblik, strukturo in barve. Umetniške ekspedicije Coco Wasabi so polne nasprotij med klasiko in moderno, visoko in trivialno kulturo, harmonijo in kaosom, humorjem in resnostjo, ki se stapljajo druga v drugo.  Papirnate delce izrezuje in lepi na najrazličnejše materiale, kot so platno, steklo in razglednice.  Tako postopoma nastajajo dela, ki so osnovana na povsem  novem in samosvojem likovnem redu ter  kompozicijski dovršenosti, kar je poglavitna značilnost avtoričinega umetniškega ustvarjanja.

Coco Wasabi (1984) je na dunajski šoli za umetnost dokončala umetniško prakso, trenutno pa zaključuje študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Med študijem je pridobila znanje o rabi dimenzij, globine in perspektive, kar ji je dalo trdno podlago za ustvarjanje umetniških del in kolažev. Pri delu z umetniškimi kolaži jo najbolj navdušuje jemati podobe iz izvirnega konteksta in jih postavljati v povsem nove svetove. Rezanje in lepljenje sta zanjo hkrati terapija in najgloblje izražanje – saj končno umetniško delo nima meja. Coco nenehno eksperimentira z rabo različnih vizualnih medijev, kot so tisk na papir, platno, ploščice, razglednice in steklo. Razstavlja od leta 2005, med drugim je sodelovala na dogodkih Dots 21 in Neni Art Collective & Yves Saint Laurent. Njena umetniška dela najdemo v številnih zasebnih zbirkah v domači Avstriji in po svetu.

Besedilo: Vanessa Bersis

FB dogodek

 

Predvaja se…