Glasba

19. 04. 2019

dvorana Komuna

CHUI + PORTO MORTO

Kvartet Chui, ki nas je že navdušil v okviru MENTa, Jazz festivala in serialke Level Up, s svojim edinstvenim dojemanjem elektronike, jazza ter rocka velja za eno najboljših zasedb na Hrvaškem. Njihov tretji album je bil izglasovan za hrvaško ploščo leta 2015, njegov leta 2017 izdani naslednik, na katerem so sodelovali z Jazz orkestrom HRT in Josipo Lisac, pa je prejel dve prestižni nagradi porin. Ob povratku v Ljubljano nam bo predstavil tudi svež material s prihajajoče nove plošče, z novim albumom pa se mu bodo pridružili njegovi rojaki, art rock zasedba Porto Morto, ki nas je navdušila na letošnjem MENTu.

Chui je mlad hrvaški kvartet, ki se ne ustraši niti Terminatorja, z opojno zmesjo plesnih ritmov, jazzovskega besednjaka, iskrivega fusiona in brezkompromisne predanosti gruvu pa se je trdno zasidral na evropski glasbeni sceni. Plošča Third Sun From The Stone je kot prva jazz plošča prejela naziv hrvaški album leta, sodelovanje z Josipo Lisac na nasledniku Chui ovu glazbu so številni mediji proglasili za skladbo leta, pred kratkim pa so fantje objavili novi singl “Pogledaj”, s katerim najavljajo novi album. Komadu je glas posodil eden najboljših hrvaških moških vokalistov Boris Štok, podprt pa je tudi s fenomenalnim videospotom. Več s prihajajoče plošče pa v živo v Šiški!

Zagrebški “mini big band mnogoterih vplivov” Porto Morto nas je na letošnjem MENTu s ptičjimi hišicami na glavah založil z izdatno mero dovršenega art rocka, ki se izmika žanrskim okovom. Že pred tem je zasedba polnila prizorišča po domovini in obiskala festivale, kot so INmusic, SuperUho, Tam Tam, Tabor Film Festival in Velvet. Leta 2016 izdanemu istoimenskemu prvencu, ki je med kritiki in poslušalci obveljal za eno najboljših hrvaških izdaj zadnjih let, se konec aprila pridružuje naslednik Portofon, na katerem gostuje tudi Darko Rundek in ki nam ga bodo seveda predstavili tudi v Šiški.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.


Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…