Intermedija

13. 09. 2013

Časovni diagrami: Marko Batista, Boštjan Čadež

Marko Batista, Boštjan Čadež Časovni diagrami Intermedijski performans Prostor, ki ga je Marko Batista prvotno dojemal programsko, v svojih zadnjih delih vedno bolj konstruira kot celovito site-specific situacijo, ki jo generira s hibridnim prepletom elektronskih, mehanskih in digitalnih objektov. V performansu Časovni diagrami z Boštjanom Čadežom razvijata grafične modularne programske spoje, ki jih povezujeta z

Marko Batista, Boštjan Čadež
Časovni diagrami

Intermedijski performans

Prostor, ki ga je Marko Batista prvotno dojemal programsko, v svojih zadnjih delih vedno bolj konstruira kot celovito site-specific situacijo, ki jo generira s hibridnim prepletom elektronskih, mehanskih in digitalnih objektov. V performansu Časovni diagrami z Boštjanom Čadežom razvijata grafične modularne programske spoje, ki jih povezujeta z zvočnimi moduli elektronske naprave, ki spominja na nekakšen futuristični glasbeni inštrument. Z vizualno zvočnim prostorom ne sprožata neposrednih narativnih asociacij, temveč raziskujeta fenomenologijo avdiovizualnih informacij, s tem da obiskovalca potopita v zvočno vizualni ambient, ki povzroča čutne, miselne in estetske reakcije.

Marko Batista je v Ljubljani diplomiran akademski slikar, ki je magistriral na University of the Arts London / Central Saint Martins v Londonu (2006-2007). Je so-ustanovitelj multimedijske skupine KLON:ART:RESISTANCE. Z AV performansi in video deli se je udeležil preko štirideset festivalov in skupinskih razstav, kot so 10. Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Mediterana v Sarajevu; razstava „95-05“ v Moderni galeriji Ljubljana; Center za sodobne umetnosti v Glasgowu; festival Izolenta 07 v St. Petersburgu; 10. Istanbul Bienale, Turcija; Media Art Friesland Festival 2007 na Nizozemskem; Visual Deflection festival, London; BIX-Facade Kunsthaus Graz. Imel je samostojno razstavo v Empire Gallery v Londonu, leta 2009 se je udeležil festivala Ars Electronica ter z razstavo otvoril bienale na Dunaju. Zadnja leta je svoja dela predstavil na Mutamorphosis Conference v Pragi, v novomeški galeriji Simulaker, MMSU na Reki, Digital Film Festival v Grčiji itd.

Boštjan Čadež deluje na področju generirane elektronske slike, procesiranja video signala in ustvarjanja interaktivnih uporabniških okolij. Sodi med inovativnejše avtorje mapiranih video projekcij. Je uveljavljen avtor na sceni klubske kulture, med drugim je hišni VJ dogodkov Zeleno sonce, Colours, Elements, Tetkine radosti, Astrodisco, Lost tapes … S svojo igro Line Rider, napisano v Flashu, je uspešen tudi na globalnem trgu.” (Neven Korda) Leta 2007 je za to animirano igrico prejel nagrado za inovacijo IGDA, ki jo podeljuje International Game Developers Association. Sodeloval pri več intermedijskih projektih avtorja Nevena Korde in projektih v produkciji Aksiome. Je tudi sodelavec avtorske skupine Cirkulacija 2.

Avtorja: Marko Batista in Boštjan Čadež

V Sodelovanju Kina Šiška in Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

www.aksioma.org

www.aksioma.org/t-diagrams/index_slo

 Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Predvaja se…