Ostalo

25. 10. 2018

zgornje preddverje

Brad Downey: SLAPSTICK FORMALIZEM: PROCES, PROJEKT, OBJEKT

predstavitev knjige in umetniške prakse

Dobrodošli v svetu Brada Downeyja – najbolj znanega neznanca, ki bo v Kinu Šiška predstavil novoizdano knjigo Slapstick Formalism: Process, Project, Object in svojo umetniško prakso.

Umetnik Brad Downey, rojen v Kentuckyju, deluje v Berlinu, radikalna in navdušujoča dela pa je ustvaril po vsem svetu. Katalog Slapstick Formalism: Process, Project, Object prvič v celoti predstavlja in kontekstualizira njegova dela: skulpture, arhitekturo, performanse, instalacije, filme, risbe, kolaže in aktivistične projekte, ki so navdih našli v objektih in dejavnostih vsakdanjega življenja. Downey s humorjem, občutljivostjo in uvidom preiskuje tkivo naših mest, podeželja, svetišč in pozabljenih obrobij in spornih meja. S tem v njihove kaotične vzorce vpelje nove narative in postavlja nejasne ločnice med umetnostjo in vsakdanom.

Knjiga Slapstick Formalism: Process, Project, Object raziskuje prostran in obširen labirint Downeyjevega dela. V iskanju izhoda iz tega blodnjaka knjiga ubira različne poti, po napačnih zavojih zadane ob zid ter se naposled izgubi. S tem ponazarja umetnikovo ustvarjalno pot, obenem pa nudi vpogled v širok razpon njegove vsestranske umetniške dejavnosti.

Skozi obilico besedil, fotografij, filmskih kadrov, risb, skic, kolažev, portretov in avtoportretov, lahko Downeyja razumemo tako kot konceptualnega kot tudi umetnika performativnega, ki se z distinkcijami med visoko in nizko kulturo ne obremenjuje. V knjigi je predstavljen bogat nabor produkcijskih sodelovanj, ki zaznamujejo Downeyjevo lastno umetniško prakso, obenem pa kažejo na široko mednarodno mrežo, znotraj katere umetnik deluje po vsem svetu.

Knjiga je bila zasnovana v tesnem sodelovanju z umetnikom. Urednik knjige je Lukas Feireiss, besedila pa so prispevali Jimmie Durham, Hrag Vartanian, Alain Bieber, Rafael Schacter, Matthew Murphy, Angelique Spaninks, Jennifer Thatcher, Marc Wellmann in Ed Zipco. Knjiga je bila izdana pri Possible Books v Berlinu (september 2018).

Vstop prost. Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku.

Organizacija: Brad Downey in Kino Šiška.

Predvaja se…