Ples/gledališče

19. 11. 2019 - 20. 11. 2019

GT 22

Platforma po Platformi

Bara Kolenc: BRINA

Platforma sodobnega plesa /po-festivalski dogodki

Predstava Brina tokrat na Intimnem odru mariborskega GT 22.

»Ko sem kot plesalka stala sama med množico borcev z zavestjo, da bom zmogla s svojim plesnim darom in s šibkim telesom izpovedati, kar nas je družilo, da bom zmogla obvladati tudi neizmerni naravni prostor, sem čutila v nogah moč, ko sem teptala trda zemeljska tla. V našem primeru ni šlo za tako imenovani ‘balet’ v širšem pomenu besede, temveč za več: šlo je za plesni izraz, ki je ukoreninjen v domačih tleh, za človekovo udeležbo pri samem zgodovinskem dogajanju svojega naroda.« – Marta Paulin – Brina

Predstava se ukvarja s specifičnim emancipatornim momentom slovenskega sodobnega plesa v obdobju druge svetovne vojne, katerega nosilka je slovenska plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Marta Paulin s partizanskim imenom Brina. Pred vojno se je šolala pri Meti Vidmar, ki je v Ljubljani leta 1930 ustanovila plesno šolo po metodi Mary Wigman. Bila je aktivna udeleženka NOB in ena od članic kulturniške skupine, ki je delovala v XIV. diviziji, za borce in lokalno prebivalstvo pa je na raznih prireditvah izvajala improvizacijske plesne točke. V medvojnem času se je umetniško in osebno povezala s Karlom Destovnikom–Kajuhom. Po vojni se je morala zaradi pomrznjenih prstov na nogah odpovedati aktivnemu plesnemu ustvarjanju in je delovala kot pedagoginja in publicistka.

Avtorica: Bara Kolenc; režija in izvedba: Bara Kolenc; soustvarjanje in izvedba: Leja Jurišić; glasba, zvok in izvedba: Mitja Cerkvenik; instalacija Rotor: Peter Kutin v sodelovanju s Patrikom Lechnerjem in Mathiasom Lenzem; dramaturgija: Aldo Milohnić; oblikovanje svetlobe: Peter Pivar; izvedba skladbe Ave Maria: Urška Kastelic; prevod: Maja Lovrenov; nadnapisi: Diana Grden in Maja Peharc; produkcija: KUD Samosvoj; koprodukcija: Zavod MOJA KREACIJA Maribor /Platforma sodobnega plesa – Platforma po Platformi; v sodelovanju z Mestom žensk, Centrom urbane kulture Kino Šiška, Zavodom Maska, Zavodom Bunker in zahvala: Malina Schmidt Snoj, Rok Vevar, Andreja Zupanec Bajželj, Klemen Markovčič, Vlado Vrbič, Simona Ješelnik, Matevž Kolenc, Marko Rusjan, ekipa Mesta žensk, ekipa Zavoda Bunker, Muzej novejše zgodovine Slovenije, RTV Slovenija, MG+MSUM; projekt sta financirala Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor.

V predstavi so uporabljene fotografije Jožeta Petka in fotografija neznanega avtorja, ki jih hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije ter avdio posnetek pričevanja Marte Paulin-Brine iz arhiva RTV Slovenija.

Predvaja se…