Glasba

30. 01. 2020

dvorana Katedrala

BABA ZULA

preMENT

Z dozo turške psihedelije se ogrevamo za MENT 2020! Imetniki festivalskih vstopnic imajo zagotovoljene cenejše vstopnice, udeležba je obvezna.

Legendarna turška četverica BaBa ZuLa že od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja izpopolnjuje svoj opojni zvarek tradicionalnih inštrumentov in sodobnih zvokov, rocka, psihedelije in elektronike. Nesporni mojstri t. i. istanbulske psihedelije veljajo za enega najbolj plodovitih bendov turškega podtalja v 21. stoletju, njihovi nastopi v živo pa so redko le koncerti – gre bolj za obrede na stičišču različnih disciplin, od plesa, poezije in gledališča do likovne umetnosti, za mamljivo pašo za vse čute.

Pozornost svetovne javnosti je BaBa ZuLa v zadnjih letih pritegnila predvsem po zaslugi kompilacijskega kariernega pregleda XX, leta 2017 izdanega pri založbi Glitterbeat. Album je požel hvalo medijev, kot sta The Guardianin Louder than War, na njem pa v skladu z dolgoletno odprtostjo benda za različna sodelovanja med drugim najdemo tudi Alexandra Hackeja (EinstürzendeNeubauten) in jamajška reggae veterana Slya in Robbieja.

Bend je nastopil na nekaterih najbolj znamenitih festivalih na svetu, od danskega Roskildeja do Beneškega bienala, po navdušujočem gostovanju v serialki Boiler Rooma pa je slednji o bendu posnel kar še dokumentarec. Ob prvem obisku Šiške nam bodo turški odbiteži predstavili svoj težko pričakovani prvi dolgometražec po XX, Derin Derin (Glitterbeat, 2019). Album divjost turške psihedelije in čisto čustvenost anatolske tradicije kali z neumornim raziskovanjem po zgledu bendovih vzornikov Can. “Da BaBa ZuLa krmarijo med toliko stili na tem albumu, z enako mero samozavesti, lahkotnosti in sofisticiranosti, je že samo po sebi dovolj impresivno, njihova stalna zmožnost presenetiti in osupniti pa še vedno ni nič manj kot navdihujoča,” so ob razglasitvi plošče za album dneva zapisali na Bandcampu. Nič manj kot navdušujoča popotnica za prihajajoč januarski večer smo ob razglasitvi bendovega koncerta zapisali mi.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

 

Predvaja se…