Intermedija

19. 09. 2014 - 29. 09. 2014

Artificiel: Impacts (zvočno svetlobna instalacija)

Festival Svetlobna Gverila se pridružuje praznovanju 5. obletnice Kina Šiška s projektom, ki predstavlja poskus vizualizacije električne napetosti. Živo skulpturalno instalacijo sestavljajo Tesline tuljave, vpete med steklene plošče, ki ob prisotnosti gledalca aktivirajo zvočne in svetlobne signale različnih intenzivnosti in ritmičnih poudarkov. Tesline tuljave so bile v preteklosti predmet številnih umetniških izrab; aktualna, pod katero

Festival Svetlobna Gverila se pridružuje praznovanju 5. obletnice Kina Šiška s projektom, ki predstavlja poskus vizualizacije električne napetosti. Živo skulpturalno instalacijo sestavljajo Tesline tuljave, vpete med steklene plošče, ki ob prisotnosti gledalca aktivirajo zvočne in svetlobne signale različnih intenzivnosti in ritmičnih poudarkov. Tesline tuljave so bile v preteklosti predmet številnih umetniških izrab; aktualna, pod katero se podpisuje član francoskega kolektiva Artificiel, Alexandre Burton, temelji na uporabi plazme kot medija, nadziranega s pomočjo posebej ustvarjenega programskega orodja. Instalacija se spogleduje z vprašanjem brezžičnega prenosa električne napetosti, medtem ko s pomočjo slednje generira nenavadne, sublimno privlačne električne slike.

Artificiel je umetniški kolektiv oziroma studio, ki se posveča ustvarjanju umetniški del s pomočjo digitalnih tehnologij. Njihova dela, ki običajno vsebujejo prvine zvoka in gibljivih podob, prevzemajo različne izrazne forme in oblike: pojavljajo se kot inštalacije, performansi, predstave ter in-situ intervencije. Kolektiv z domicilom v Franciji ustvarja kompleksna dela, ki se izogibajo estetizaciji površine. Namesto tega raje izpostavljajo strukturalne vidike tehnologije oziroma materialov, da bi tako razkrili senzibilnost, ki  temelji na objektivnih danostih posamičnih tehnoloških fenomenov.

Produkcija: Forum Ljubljana v sodelovanju s Kinom Šiška
Sofinancer: Le conseil des arts et des lettres du Québec

CALQ logo

 

Predvaja se…