Glasba

04. 11. 2023

dvorana Katedrala

koncert

ARCHIVE

+ JoyCut

Po izvrstnem nastopu leta 2015 se v Šiško vrača uveljavljeni britanski trip hop fenomen Archive, ki že skoraj trideset let uživa izjemno priljubljenost po Evropi. Tokrat se nam bodo predstavili s povsem svežim dvojnim albumom Call To Arms & Angels. Za ogrevanje nam bodo priljubljeni post-rock povratniki JoyCut predstavili material z lani izdanega albuma TheBluWave.

Dogodek je prestavljen na 4. 11. 2023.
Že kupljene vstopnice veljajo za novi termin, možno pa je tudi vračilo kupnine.

NAVODILA

Tekom skoraj tri dekade dolge kariere so Londončani Archive zasloveli ne le po svojih spevnih, v trip hopu devetdesetih let prejšnjega stoletja baziranih skladbah, kot sta “Bullets” ali “Again”, temveč predvsem po neprenehnem razvijanju in prevpraševanju lastnega zvočnega izraza. Zvedavi kolektiv z menjajočim se članstvom si je vedno drznil več od marsikaterega sodobnika in v svojo glasbo vpeljeval elemente post rocka, klasike, elektronike in še česa, zvestoba samemu sebi pa se je obrestovala z zvestobo fenov. Archive tako uživajo izjemno priljubljenost ne le na Otoku, temveč po celi Evropi, z razprodanimi koncerti in odmevnimi festivalskimi nastopi po celini.

Tako kot so nas leta 2015 navdušili v Katedrali v sklopu turneje v podporo takrat svežemu albumu Restriction, nam bodo tudi letos predstavili čisto nov album. Tokrat kar dvojna izdaja je prva v šestih letih, nastala pa je v turbulentnih časih zadnjih nekaj let. “Ustvarjanje našega dvanajstega studijskega albuma je bil izjemen čas za bend. Pisanje pesmi je postalo tekoča pripoved, saj je bil svet vsak dan bolj čuden in moteč. Ob potiskanju človeških svoboščin na rob, trpljenju, ki ga je povzročil covid, in strašnih dogodkih v ZDA pod vodstvom Trumpa in vzpona desnice, se je zdelo vse mogoče,” je pojasnil ustanovni član Darius Keeler. O nastajanju plošče je bend posnel dokumentarec Super8, skozi ustvarjanje in novo glasbo pa so uspeli najti luč na koncu tunela. V Šiški bo zasijala novembra.

Italijanski bend JoyCut je s svojim elektronskim videnjem post-rocka reden gost ne le naših krajev, temveč tudi uglednih prizorišč in festivalov po celem svetu, kot so SXSW, Meltdown Roberta Smitha in Beneški bienale. Med drugim so si oder delili tudi z Arcade Fire, Editors, Art Brut in Modest Mouse, ob tokratnem obisku Šiške pa nam bodo predstavili material z lani izdanega albuma TheBluWave, ki se skozi teksturno bogate kompozicije ukvarja s temami trajanja, okoljevarstva, krhkosti in minljivosti.

Vstopnice v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…